Discussie infobord Lull laait weer op

VENRAY | Jan Strijbos en May Volleberg van Historisch Platform Venray (HPV) maakten onlangs in het tv-programma EditieNL kenbaar de historische naam Lull weer zichtbaar te willen maken in Venray. Bewoners van de wijk Landweert zijn daar allesbehalve gelukkig mee.

Door Henk Baltussen

In een brief aan het gemeentebestuur maken ze kenbaar in de buurt geen informatiebord te willen met de naam Lull erop. 'Het is aanstootgevend. Woongenot en woningwaarde mogen niet ondergeschikt zijn aan het verlangen van een enkeling om terug te gaan naar oude tijden'.

Maandag 2 december was het voormalige Venrayse gehucht Lull onderwerp van gesprek op RTL4. Een cameraploeg was naar Venray getogen om in gesprek te gaan over het voormalige gehucht, waar nu de wijken Landweert en Antoniusveld liggen. De redactie van EditieNL gaf aan onderzoek te doen naar opmerkelijke, mogelijke storende plaatsnamen in Nederland. Natuurlijk mocht Lull daarin niet ontbreken.

'Laat hem een mooi bordje in z'n eigen tuin zetten'

Jan Strijbos vertelde over de historische herkomst van de naam Lull en in welke historische context dat moet worden geplaatst. Omdat oude wijken als Brukske en Veltum wel hun namen hebben behouden, zou het historisch gezien volgens Strijbos en Volleberg terecht zijn dat ook de naam Lull weer zichtbaar wordt. Dat zou kunnen met een informatiebord langs de Stationsweg die de wijken Landweert en Antoniusveld van elkaar scheidt.

De briefschrijvers (wie het zijn is niet bekend) hebben via de media 'met afgrijzen kennisgenomen over de discussie die door enkelen na een aantal jaren van rust weer is opgestart inzake het plaatsen van borden met Lull in onze prachtige wijk Landweert'. Ze merken op dat het niet de eerste keer is dat het HPV pogingen doet om een infobord met Lull erop in Venray te plaatsen. In januari 2009 werd dezelfde discussie tussen wijkbewoners en HPV gevoerd. Een groep bewoners uit betrokken wijken sprak zich toen al duidelijk uit tegen het initiatief. Een bord kwam er toen niet. 'Anno 2019 is er bij veel wijkbewoners niets aan die zienswijze veranderd', melden de briefschrijvers. Zij vrezen dat het plaatsen van een informatiebord over Lull een opstap is naar de herplaatsing van Lull-borden bij de toegangswegen van de wijken. 'Dit willen wij niet. Laat hem een mooi bordje in z'n eigen tuin zetten'.

Lees verder op pagina 12.