Ludwig Coenen heeft zijn draai in Deventer gevonden.
Ludwig Coenen heeft zijn draai in Deventer gevonden. eigen foto

Ludwig Coenen

Deventer | Hoe is het toch met Ludwig Coenen? De geboren en getogen Venraynaar heeft inmiddels samen met zijn gezin het geluk gevonden in Deventer. "Het besluit om Limburg achter me te laten, was destijds wel moeilijk, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb mijn eigen leven hier opgebouwd en veel vrienden en bekenden hebben Venray ook verlaten. Ik kom er nog wel met enige regelmaat om mijn moeder te bezoeken", vertelt de 58-jarige Coenen.

De vader en oom van Coenen runden jarenlang een grote middenstandszaak in het centrum van Venray. "Ze verkochten onder meer huishoudelijke spullen en speelgoed. De woonwinkel was eigenlijk een kleine uitvoering van de V&D zoals we die kennen." Coenen werkte tijdens zijn tienerjaren zelf regelmatig in de zaak tijdens de weekenden en vakanties. Een droom om het familiebedrijf over te nemen had hij niet direct. "Mijn broer en ik zouden eerst gaan studeren. Daarna keken we wel verder. Uiteindelijk namen twee nichtjes de zaak over. Het was onmogelijk om vier families te voeden met deze zaak. Dat zou tegenwoordig helemaal een opgave zijn. Dus ben ik verder gaan kijken."

ZEILEN

Coenen ging na zijn tijd op het Jerusalem in Venray studeren in Venlo. "Ik koos uiteindelijk voor de opleiding mechanische techniek op de Hoge Technische School (HTS). Daarna ben ik verder gaan studeren in Dordrecht. Ik heb ook vier jaar onder de rook van Rotterdam gewoond." Samen met een groep studiegenoten uit Venlo betrok hij een woning in Dordrecht. "Toen we beseften dat we met een groepje van vijf studenten uit deze regio kwamen, besloten we samen een woning te huren. Dat was in 1985. Uiteindelijk heb ik een mooie tijd beleefd in Dordrecht. Ik woonde er vijf dagen per week. In de weekenden ging ik gewoon naar huis." Met de groep studiegenoten heeft Coenen nog jaarlijks contact. Sterker nog het gezelschap gaat samen op vakantie. "We gaan ieder jaar een keer samen op pad. In totaal zijn we tegenwoordig met een man of vijftien. We gaan of skiën in de Alpen of zeilen in Griekenland. Zo probeer je de band toch te onderhouden. Dat lukt aardig, moet ik zeggen. We hebben altijd het grootste plezier samen."

ZUTPHEN

Coenen begint zijn carrière bij Roto Smeets in Weert. Dit bedrijf verruilt hij na vier jaar voor Stork in Boxmeer. "Ik ben niet iemand die veertig jaar op dezelfde plek werkt. Ik werk meestal een aantal jaren vol enthousiasme bij een bedrijf en als er dan een andere uitdaging op mijn pad komt, ga ik daarover nadenken."

Na Stork gaat Coenen dan ook aan de slag als aftersalesmanager bij BührmannUbbens in Zutphen. Hij woont dan nog met zijn vriendin en huidige vrouw in Venray. "Ik reed iedere dag op en neer tussen Zutphen en Venray. Mijn vrouw werkte toen in Oldenzaal en die moest nog verder rijden. Ze is van oorsprong een Twentse, dus we kregen al snel de gedachte om richting het noorden te verkassen. Dat werd uiteindelijk dus Deventer." Zeker in het eerste jaar kwam Coenen nog regelmatig terug om vrienden en bekenden te bezoeken.

CARNAVAL

Ook tijdens carnaval keerde hij terug op het oude nest. Als kleine jongen raakte hij besmet met het virus toen hij zijn vader met de groep Heiligen van de Groëte Kerk ondersteunde tijdens Circus Mök. Het carnavalsgevoel verwaterde echter in de jaren nadat hij verhuisde naar Deventer. "Het eerste jaar ging ik samen met mijn vrouw naar Venray om carnaval te vieren. Een jaar later ging ik alleen terug naar Limburg en weer een jaar later ging ik niet meer. We besloten te gaan skiën en hebben die traditie voortgezet. De kinderen zijn ook niet opgegroeid met carnaval, zij kennen het dus ook niet. Dat speelt natuurlijk ook mee." Na jarenlang in de uitgeverswereld te hebben gebivakkeerd bij onder meer BDUMedia en Papyrus Groep Nederland werkt Coenen inmiddels als Business Development Manager bij het Engelse bedrijf Intertek. Coenen is verantwoordelijk voor DACH (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). "De keuze om de uitgeverswereld te verlaten, was bewust. Het is een fantastische markt, waar mooie producten worden gemaakt, maar de markt krimpt. Deze krimp is niet meer om te zetten in groei. Ik ben verder gaan kijken en heb een mooie uitdaging gevonden bij Intertek."

DICKENS FESTIJN

Coenen is inmiddels helemaal op zijn plek in Hanzestad Deventer. "Toen we verhuisden kende ik de stad helemaal niet, maar het bourgondische leven hier bevalt me wel en er is altijd wel wat te beleven. We hebben in augustus de Deventer boekenmarkt. Dat is de grootste boekenmarkt van Europa en de laatste jaren trekt de stad steeds meer toeristen. Onder meer het jaarlijkse Dickens Festijn trekt jaarlijks bijna 140.000 bezoekers. Je merkt echt dat het centrum leeft. Vooral op De Brink, het centrale plein in de stad met veel kroegen en restaurants, is altijd wel wat te beleven." Daarnaast vervult hij diverse sociale functies: "Ik hockey daarnaast twee keer in de week en ben al tien jaar betrokken bij de Lionsclub in Deventer en al jarenlang voorzitter van een businessclub in Deventer. Je kunt wel stellen dat we als gezin onze draai hebben gevonden. Ik denk niet dat ik Deventer nog ooit ga verlaten."

Afbeelding