Harma van Kreij:
Harma van Kreij: "Debuut in Champions League kippenvelmoment." Foto: Uroš Pihner

Handbalreis met ups en downs

Geijsteren | Voor de eerste keer sinds haar overstap naar Slovenië afgelopen zomer was handbalster Harma van Kreij onlangs even terug bij haar ouders in Geijsteren. Tussen de vele afspraken door vond de speelster van RK Krim Mercator tijd voor een gesprek met de Peel en Maas.

Door Peter Schoeber

Het is stil in het appartement van Harma van Kreij (26) in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Van Kreij deelt de woonruimte met de Servische Ana Kojic, maar heeft nu het rijk voor even alleen. Kojic is in Japan, waar ze met haar land deelneemt aan het WK handbal. Ruim de helft van de Sloveense teamgenoten en coach Uros Bregar, tevens bondscoach van Slovenië zijn in Azië. Tussen de trainingen bij Rokometni Klub Krim door volgt ze de verrichtingen van Nederland op het WK. Het openingsduel van Oranje tegen Slovenië ging pijnlijk verloren. "De Slovenen hebben geen plaagstootjes aan me uitgedeeld. Ze waren vooral blij met hun verrassende overwinning." Over eigen kansen bij Oranje toont ze zich realistisch. "Ik ben nooit voor Oranje geselecteerd geweest. Er staan veel goede speelsters op mijn positie, Estavana Polman, Lois Abbingh, Inger Smits. Ik heb nog veel te leren. Of mijn loopbaan slaagt is niet afhankelijk van een selectie in Oranje. Het zou wel de kers op de taart betekenen."

Afgelopen zomer kende Van Kreij een hectische periode. Niet alleen stond de verhuizing van Dortmund naar Ljubljana gepland, tussen de verhuisdozen moest ze ook nog haar scriptie afronden voor haar studie pedagogische wetenschappen (bachelor of science) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met succes, de handbalster slaagde en is daar maar wat trots op.

Thuis in Geijsteren maakt de sportvrouw 2018 van de gemeente Venray tevreden de balans op van de eerste maanden bij RK Krim. "In de zomer hebben ik geoogst voor alle arbeid, die tot deze transfer geleid heeft. Een van mijn doelstellingen was ooit spelen in de Champions League. Dat doel werd op 6 oktober gehaald, thuis tegen DHK Banik Most. Eerst volgde ik de wedstrijden via livestream, maar nu stond ik zelf op het veld. Een moment om niet te vergeten, wanneer de hymne van de Champions League gespeeld wordt, krijg je gewoon kippenvel. Dan sta ik echt te genieten. Je speelt toch maar tegen de besten van Europa. In gedachten draai ik de film terug waar ik vandaan kom en waar ik nu sta. Het is een mooie manier om het te beleven. Ook wanneer je voor ruim 5200 toeschouwers staat in de Arena van Gÿor in Hongarije, de kinderen die voor je staan met de vlaggen, de sfeer in de hal. Ik heb inmiddels vijf van de zes wedstrijden gespeeld, alleen uit in Zweden tegen IK Sävehof bleef ik door een enkelblessure aan de kant. Om dit doel te bereiken heb ik hard voor gewerkt. Het is me zeker niet komen aanwaaien. Die hele handbalreis heeft zijn ups and downs gekend." In eigen land steekt RK Krim met kop en schouders boven de rest uit. Het halen van de dubbel is een vanzelfsprekendheid. Om meer tegenstand te hebben speelt de ploeg ook in een interregionale competitie met clubs uit Montenegro en Kroatië.

Begin januari gaat de Champions League verder in de groepsfase. De tegenstanders komen nu uit Frankrijk, Montenegro en Roemenië. Harma van Kreij traint tweemaal per dag. Verder zijn er veel videoanalyses. Soms heeft ze tijd om iets van de studentenstad en het land te zien. "Slovenië is een mooi land, de stad toeristisch. Zoals het veel bezochte meer van Bled met zijn natuurgebieden. Verder liggen Kroatië en Italië om de hoek. De taal is lastig, ik had het gemakkelijker verwacht. Op het veld pik ik wel Sloveense woordjes op. Gelukkig spreken de meesten Engels. Contact met het thuisfront gebeurt vooral telefonisch. Mijn ouders Harrie en Irma zijn al enkele keren op bezoek geweest, toch 1200 kilometer van Geijsteren. Dat ze komen is heel leuk, zonder support van mijn ouders kan ik dit niet doen. Mooi dat ze me zo steunen."

Foto inzet: PhotoArt.Si

Harma van  Kreij