Tarcicia Voigt, Karl-Heinz Voigt en Sjoerd Ewals van Stichting Vrienden van Ysselsteyn leggen de eerste steen van het Ysselsteynse bezoekerscentrum.
Tarcicia Voigt, Karl-Heinz Voigt en Sjoerd Ewals van Stichting Vrienden van Ysselsteyn leggen de eerste steen van het Ysselsteynse bezoekerscentrum. Foto: Rikus ten Brücke

Optimisme bij eerste steen

YSSELSTEYN | De fundering van het nieuwe bezoekerscentrum bij de Duitse oorlogsbegraafplaats lag er al, de symbolische eerste steen nu ook. Het was geen gewone baksteen die Tarcicia Voigt, voorzitter van Stichting Vrienden van Ysselsteyn (SVY), opmetselde.

Door Henk Baltussen

In de steen was ruimte vrijgemaakt voor een koker met daarin een document waarop onder meer de sponsoren en de drie SVY-bestuurders zijn vereeuwigd. "Ik denk niet dat iemand van de aanwezigen hier die koker nog ooit te zien krijgt." Ze liet er een glimlach op volgen. Tekenend voor de ontspannen sfeer die woensdagmiddag rond de plichtpleging hing.

Die sfeer was in de aanloop ernaartoe niet altijd even losjes. In een bijzin gaf Voigt aan dat niet iedereen blij is met de komst van het nieuwe bezoekerscentrum met onder meer een tentoonstellingsruimte, leeshoek, enkele multifunctionele ruimten, kleinschalige horecavoorziening en een logeerunit. Ze doelde op Stichting Oorlogsslachtoffers die vindt dat met de komst van het paviljoen de begraafplaats in een toeristische attractie verandert. Meer woorden maakte Voigt in het JOC Educatief Ontmoetingscentrum Ysselsteyn voor een gehoor van een veertigtal aanwezigen er niet aan vuil. "Ik sta hier supertrots te wezen, want we hebben het gered. Het is een droom die uitkomt. Zo'n centrum doe je niet zomaar met 32.000 graven in onze achtertuin. Allemaal slachtoffers van een oorlog met alleen maar verliezers. Die graven zeggen ons: 'blijf praten, niet vechten'. Dit bezoekerscentrum moet daaraan bijdragen. Iedereen moet hier welkom zijn."

Dat zo'n centrum, waarover ruim vijf jaar geleden voor het eerst werd nagedacht, er niet in een vloek en zucht kan staan, heeft mede te maken met de kosten van drie miljoen euro. Uit verschillende hoeken kwamen de benodigde euro's richting de Timmermansweg waar de begraafplaats ligt. Vanuit Nederland en Duitsland is bijna 1,2 miljoen euro bij elkaar gebracht. Venray betaalt daarvan 350.000 euro. Duitsland maakte 825.000 euro over en ook het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds) en de provincie leverden substantiële bijdragen.

De ceremonie was sober, maar ademde optimisme uit. Dat vond ook Limburgse gedeputeerde Robert Housmans (PVV), die namens de provincie in Ysselsteyn was. "Je ervaart hier hoe verschrikkelijk oorlog is. Dat is nooit een oplossing voor problemen. Heel belangrijk is te blijven herinneren welke prijs aan vrede en veiligheid vastzit. Dit centrum moet bijdragen aan die bewustwording. Tegenstanders van dit centrum ervaren dat op den duur ook." Voigt onderstreepte haar optimisme met een uitspraak van de afwezige burgemeester Hans Gilissen, wiens taken wethouder Jan Loonen waarnam: "De wereldvrede begint in Ysselsteyn."