Petra van Veggel is trots op haar eerste kinderboekje.
Petra van Veggel is trots op haar eerste kinderboekje. Foto: Henk Lammen

Parabel over acceptatie

Venray | Vanaf maandag 16 december is het nieuwe kinderboekje Dennie den in het eikenbos verkrijgbaar. Het is de eerste uitgave van Petra van Veggel (55) uit Venray. "Of er nog meer boekjes komen? Ik laat alles op me afkomen. Ik ben heel blij met het resultaat van dit eerste kinderboek", lacht ze.

door Henk Lammen

Petra van Veggel is bezig aan het derde jaar van de opleiding Kunstzinnig Dynamisch Coachen aan De Kleine Tiki in Breda. De studie is haar voedingsbron voor het schrijven van haar eerste kinderboekje. "We kregen de opdracht om een parabel te schrijven. Een verhaal met een boodschap, waarin een deel van je leven wordt ingevuld. Ik heb het verhaal uitgewerkt en gebruikt als eindpresentatie van mijn tweede studiejaar." Dennie den in het eikenbos viel in de smaak bij docenten en andere mensen die het werk onder ogen kregen. Reden voor Van Veggel om het kinderboekje in eigen beheer uit te brengen. Het verhaal gaat over het zaadje van een dennenboom dat door een paradijsvogel wordt meegenomen en in een eikenbos belandt.

Het is een boekje voor kinderen in de leeftijd van drie tot en met tien jaar. Voor de jongsten leuk om te worden voorgelezen, de oudere kinderen kunnen het boekje goed zelf lezen. "Het is een parabel over acceptatie en verbondenheid. Het zaadje van de dennenboom komt in een vreemde wereld terecht. Met bomen in een eikenbos die de nieuwe bezoeker in eerste instantie ook maar vreemd vinden. Later wordt de den geaccepteerd en vieren ze samen feest."

'We waren vreemde eenden in de bijt'

Voor Van Veggel is het een spiegelbeeld van de huidige samenleving, waar acceptatie en verbondenheid niet vanzelfsprekend zijn. Accepteren en met elkaar samenleven is dan ook de boodschap. "Het is ook een vertelling over de wereld van vandaag waarin kinderen uit alle windstreken opgroeien en samen een plaats in deze wereld mogen hebben. Een wereld waarin iedereen zich overal geaccepteerd en thuis mag voelen."

Iets wat door Van Veggel als kind ook niet als vanzelfsprekend werd ervaren. Dennie den in het eikenbos kan gerust als een vleugje autobiografisch worden beschouwd. Ze heeft een roerig leven achter de rug, verhuisde zeventien keer. Medio jaren 70 verhuisde ze als jonge tiener van Venray naar een klein dorpje in Brabant. "Ik werd als 13-jarige uit het café gezet. Er komt hier geen vreemd volk over de vloer, werd tegen me gezegd", vertelt ze met een grote glimlach. "We waren destijds vreemde eenden in de bijt. Mijn moeder overleed toen ik elf was, mijn vader had een nieuwe vriendin. Hij was niet getrouwd, woonde samen, dat kon in die tijd niet."

Prachtige illustraties

Elkaar accepteren is van alle tijden. Uiteindelijk overleefde ze ook in dat kleine Brabantse dorpje, en alle andere plekken waar ze woonde en werkte. Een vrijgevochten persoon die nergens met spijt op terugkijkt. "Soms verbaas ik me zelf dat ik nooit door de hoeven ben gezakt. Maar ik ben blij met het leven zoals ik het tot nu toe heb geleid. Met alle ups en downs."

Bij de totstandkoming van haar eerste boekwerkje kreeg ze hulp van Paul van Hoenselaar van Magnon Creative Productions die de vormgeving voor zijn rekening nam. Van Veggel, werkzaam als kapster bij Vincent van Gogh en als coach bij Kunstwerkplaats Venray, kreeg voor de illustraties hulp uit onverwachte hoek. "Ik heb Bart, die actief is bij de kunstwerkplaats, gevraagd of hij de illustraties wilde maken. Hij kan geweldig mooi tekenen. Ik had bewust geen druk bij hem neergelegd, maar ze waren in veertien dagen klaar. Zo enthousiast was hij om er aan mee te werken. Het zijn echt prachtige tekeningen."

Het boekje Dennie den in het eikenbos kost 14,95 euro en is vanaf maandag te koop bij DA Drogisterij & Parfumerie Overloon, Tante Truus in Venray en bij Melvins Tweewielers in Oostrum, de wielerzaak die door haar zoon wordt gerund.