Afbeelding
Foto: Diana Cremers,

BuddyRace Jong Nederland Venray

Venray | Jong Nederland Venray en GIPS laten kinderen op een speelse wijze ervaren hoe het is om met een beperking te leven. In de komende maanden trekken vrijwilligers van JongNL Limburg en GIPS door de provincie om tijdens clubavonden kinderen te laten ervaren hoe het is om met een beperking te leven. Venray is op vrijdag 13 december aan de beurt.

Diana Cremers en Eric Geuyen van Jong Nederland Venray: "JongNL deelt de stelling dat de integratie van mensen met een beperking in de maatschappij beter zal verlopen als mensen een reƫel beeld hebben van de beperking die de handicap met zich meebrengt. JongNL wil de gedachte achter deze stelling in de praktijk omzetten. Samen met Stichting GIPS (Gehandicapten Informatie Project Scholen Spelen & Leren, red.) ontwikkelden we een speelse methodiek die een juiste beeldvorming over gehandicapten bij kinderen tot gevolg moet hebben. Die methodiek heeft de naam BuddyRace gekregen. Tijdens de BuddyRace laten vrijwilligers met een handicap de deelnemers spelenderwijs ervaren hoe het is om een beperking te hebben en geven antwoord op al hun vragen. De Buddyrace is een op het jeugdwerk afgestemde methodiek: speels, actief, spannend en educatief. De eerste reactie op de buddyRace zijn overweldigend. Kinderen reageren positief en vertellen dat ze echt ervaren hebben wat het is om met een beperking te leven."

Het feit dat bij de race jongeren en volwassenen met een beperking aanwezig zijn en de spelen begeleiden maakt indruk en zorgt voor een levensechte beleving. Ook ouders zijn enthousiast dat JongNL met dit project de afdelingen bezoekt. De race bestaat uit zeven posten. Elke post kent een doe- en een denkopdracht. Beperkingen als niet kunnen lopen, onvoldoende horen, verlamming van de spieren, slecht zien, motorische beperking en autisme worden door middel van een speelse opdracht ervaren. Met de organisatie van de Buddyrace wil JongNL de integratie van mensen met een handicap in de organisatie bevorderen. Kinderen en volwassenen met een beperking zijn allang geen afgezonderde groep meer, maar maken actief deel uit van de samenleving. In een samenleving waarin het volwaardig meedoen van mensen in een kwetsbare positie steeds centraler thema wordt, is het van belang dat vooroordelen en andere drempels, tussen mensen onderling, geen rol meer spelen. Begrip voor elkaar hebben en voelen dat anders zijn kan en mag, zorgt ervoor dat iedereen zich prettig kan voelen in de samenleving. Zo ontstaat een leefomgeving waarin we werkelijk met elkaar samen leven. Meer informatie over JongNL en de Buddyrace staat op www.jongnl.nl.

Foto: Diana Cremers.