Comité-leden Leo Janssen en Frank Arts met de cheque van Ruud Craenmehr.
Comité-leden Leo Janssen en Frank Arts met de cheque van Ruud Craenmehr. Foto: Henk Lammen

Vizier op wederopbouw

VENRAY | Na de Tweede Wereldoorlog lag Venray voor een groot deel in puin. Met vereende krachten werd de wederopbouw ter hand genomen. Het Comité Wederopbouwexpositie Venray maakt met tien thema's en onder meer een film die periode (1946-1975) zichtbaar. Vanaf september volgend jaar wijdt het Venrays Museum een expositie aan de wederopbouw. Daarna brengt het museum jaarlijks een ander thema van die periode onder de aandacht.

Door Henk Baltussen

Het is niet alleen voor het comité een mooie oplossing om de Venrayse wederopbouwperiode via het museum de aandacht te geven die het verdient. "Het museum kan voor de komende tien jaar jaarlijkse een nieuwe Venrayse expositie aanbieden", zegt museumvoorzitter Ernest Raedts. "Dat is natuurlijk ook fantastisch."

De wederopbouw was niet alleen een periode van herstel van oorlogschade; massawoningbouw diende zich aan, de agrarische sector onderging een metamorfose, het massatoerisme kwam op en de rol van de rooms-katholieke kerk veranderde. Aan al deze aspecten en nog meer besteedt het tienkoppige comité uitgebreid aandacht. "Het initiatief voor de expositie kwam in eerste instantie van Karel Janssen, Frank Nelissen en Henk Raedts, allemaal nazaten van bouwbedrijven die na de oorlog Venray weer hebben opgebouwd", zegt Leo Janssen die de comitékas beheert. "Afgelopen zomer werd het idee geboren", weet comitévoorzitter Frank Arts. "Tijdens de kermis. Met een aantal mensen hebben we het opgepakt. Met mensen die slecht nee kunnen zeggen als het om Venray gaat", lacht Arts.

Janssen meent dat het project prima past in het verlengde van Venray 75 jaar bevrijding dat momenteel volop in de belangstelling staat.

Het naoorlogse Venray van alle kanten belicht

"Er ontstond immers een nieuw Venray. Nieuwe scholen, woningen en kerken, industrie kwam op. Denk aan het gebouw aan de Merseloseweg waar nu de bibliotheek zit. Een fabriekspand waar confectie werd gemaakt aan de rand van het centrum. Nu onvoorstelbaar. Toen was er nog geen industrieterrein. Dat pand op die plaats is een prachtig voorbeeld van de wederopbouw in Venray."
Het project moet meer dan alleen een expositie zijn, vindt Arts. "Het is ook het vastleggen van verhalen van inwoners uit die tijd. Nu kan het nog, straks zijn ze er niet meer."

Dat vastleggen gebeurt onder meer met een film. Sinvid Mediamakers uit Venray is er al mee aan de slag. "Het wordt een film van zo'n drie kwartier die tijdens de expositie in het museum doorlopend te zien is", weet Janssen. "Er is overwogen een boek uit brengen, maar daar zien we van af. Dat wordt te kostbaar en er zijn al vele boeken verschenen over die periode." Over geld gesproken: "We hebben een begroting van 50.000 euro opgesteld", zegt Janssen. "Het grootste deel daarvan is al binnen. De gemeente Venray en de provincie subsidiëren elke een bedrag van 16.500 euro en de initiatiefnemers zorgen voor 10.000 euro dat ook al binnen is. Raedts (voorheen Raedts Bouwbedrijf, red.) doneerde deze week 2.500 euro aan het comité.

Lees hieronder verder.