Onderzoek toeristentax

Venray | Particulieren en ondernemers in de gemeente Venray die onderdak bieden aan arbeidsmigranten die niet als inwoner van Venray te boek staan, moeten wettelijk toeristenbelasting afdragen. Dat gebeurt in veel gevallen volgens de gemeenteraad niet. Het college stelt een onderzoek in en wil de nalatige huisvester alsnog aanslaan.

Door Henk Baltussen

Dat doen burgemeester en wethouders naar aanleiding van een motie die de gemeenteraad in juni voorlegde. In die motie werd beschreven dat naar alle waarschijnlijkheid voor veel tijdelijke arbeidsmigranten geen toeristenbelasting wordt afgedragen. Het college geeft Adviesgroep Nederlandse Gemeenten de opdracht onderzoek te doen naar alle locaties waar in de gemeente Venray arbeidsmigranten zijn gehuisvest. De huisvesters die geen toeristenbelasting betalen worden gesommeerd dat alsnog te doen. Daarbij gaat het college regels stellen ten aanzien van het bijhouden door de huisvester van een nachtregister waaruit blijkt wie onderdak kreeg of krijgt en wanneer. Het college geeft aan de administratieve controles 'aanmerkelijk te intensiveren'.

CDA en Venray Lokaal maakten al eerder in de algemene beschouwingen van dit jaar duidelijk dat Venray veel toeristenbelasting misloopt. Het zou gaan om tussen de vier- tot vijfduizend arbeidsmigranten die in de gemeente verblijven. Een rekensommetje van Venray Lokaal maakte helder dat Venray zo'n miljoen euro aan toeristenbelasting van arbeidsmigranten binnen zou moeten krijgen. In de begroting staat 330.000 euro opgenomen. In de brief aan de gemeenteraad, waarin het college de plannen kenbaar maakt, staat ook te lezen dat de inning van de toeristenbelasting in de recreatieve sector wel op orde is. Wat de hoogte van de toeristenbelasting betreft, daarmee zit Venray aan de lage kant. Voor een gemiddelde hotelovernachting rekent Venray 1,25 euro aan toeristenbelasting. Vorig jaar was dat nog 1,20 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De toeristenbelasting in Venray ligt met 1,25 euro onder het landelijke gemiddelde van 1,38 euro per nacht. In de provincie Limburg, waar het gemiddelde 1,52 euro per nacht is, zit Venray er nog verder onder. De duurste Limburgse gemeente is Maastricht, dat 4,11 euro per toeristische overnachting rekent. Zestig Nederlandse gemeentes heffen geen toeristentax.