In voorjaar helder wat Venray met starters wil

VENRAY | De gemeente Venray wil startende ondernemers en degenen die de start naar zelfstandigheid al hebben genomen, daarbij ondersteunen en faciliteren. Dat laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten. Meewerken aan fysieke plekken voor (beginnende) ondernemers, daar hebben burgemeester en wethouders minder zin in.

Door onze redactie

In de komende maanden wordt onderzocht waar Venrayse ondernemers behoefte aan hebben. Het onderzoek is vooral gericht op diverse vormen van voorlichting, gedeelde huisvesting en een combinatie ervan. In het eerste half komen burgemeester en wethouders met een voorstel. In de begroting voor 2020 is onder het kopje Starterscentrum 50.000 euro gereserveerd.

Hiermee voert het college een motie uit die de gemeenteraad in juni van dit jaar aannam. De motie riep op de mogelijkheden van een starterscentrum na te gaan. Eventueel in samenwerking met buurgemeenten.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor hulp. Er bestaat al het StartersCentrum Limburg (SCL) waarbij inmiddels alle Zuid-Limburgse gemeenten zijn aangesloten, alsmede Roermond en Leudal uit Midden-Limburg. SCL stimuleert, adviseert, informeert en begeleidt mensen die een onderneming willen beginnen. Is de onderneming een feit, dan trekt SCL zich terug. Een gemeente die deel wil nemen aan StartersCentrum Limburg betaalt 43 cent per inwoner. Wat voor Venray neerkomt op bijna 18.700 euro.
Business Roadmaps kan starters in de beginperiode bijstaan. In principe zijn die kosten voor de ondernemer, de gemeente zou kunnen meefinancieren. Zoals in Leudal nu gebeurt.

Geld steken in fysieke plaatsen voor ondernemers, vindt het college minder noodzakelijk. Ondernemers in de opstartfase zijn volgens B en W vaak nog niet op zoek naar gedeelde huisvesting. Wie in de groeifase zit, heeft daar meer behoefte aan. Tevens is het college van mening dat gedeelde huisvesting voor alle starters niet van toegevoegde waarde is, behoudens bedrijven in de zakelijke sector.