Bio-kippen voor varkens en koeien

YSSELSTEYN | Claessens Louwers Pluimvee BV en Janssen Ei BV uit Ysselsteyn willen aan de Peelweg 27 en 29 in hetzelfde dorp een biologisch pluimveebedrijf met 39.900 legkippen vestigen. Op die locatie staat momenteel een gemengd agrarisch bedrijf met vleesvarkens, schapen, er wordt rundvee gefokt en er vindt op kleine schaal akkerbouw plaats.

Door onze redactie

Burgemeester en wethouders van Venray willen aan de plannen meewerken. Er zijn verschillende voorwaarden aan verbonden om kippen biologisch te mogen noemen. Er mag bijvoorbeeld alleen biologisch geproduceerd voer worden gevoerd en bestrijdingsmiddelen in de biologische uitloopruimtes zijn verboden. Daarbij moeten biologische leghennen voldoende uitloopruimte hebben. In dit geval betekent dat de bijna 40.000 kippen zo'n veertien hectare (bijna dertig voetbalvelden) buitenruimte tot hun beschikking krijgen. Op die weiden mag geen mest worden verspreid. De enige mest die erop komt, is van de leghennen die er rondlopen. Op die uitloopruimte komen bomen voor verkoop te staan.

Volgens de berekeningen wordt de ammoniakuitstoot minder dan in de huidige situatie. Die is nu 1855 kilo per jaar, met de biologische kippen wordt dat 520 kilo minder. Wel wordt de geuremissie hoger, maar blijft volgens het bureau Bergs Advies uit Heythuysen binnen de normen.

Er worden twee kippenstallen (148 meter lang en 45 meter breed) vast aan elkaar gebouwd. Van de twee bedrijfswoningen die er nu nog staan wordt er eentje gesloopt, alsmede de huidige bedrijfsgebouwen, sleufsilo's en verhardingen. Volgens berekeningen vinden na de bouw 3780 personenauto- en 506 vrachtautobewegingen per jaar plaats. De 39.900 leghennen blijven zestig tot zestig weken op het bedrijf, daarna komen er nieuwe. Er zijn 'geen overwegende bezwaren' van omwonenden tegen de plannen. Dat blijkt volgens Bergs Advies uit de gevoerde dialoog met negen families in de directe omgeving.