Boerderij Klein Spraeland
Boerderij Klein Spraeland Oude foto

Boerderij Spraeland

Oostrum | Deze foto van de boerderij Klein Spraeland is van circa 1900. Te zien is het woonhuis met aan de voorzijde een later tot topgevel gecompleteerde gevel met het ankerjaartal 1717 onder een tandlijst.

De boerderij van het hoftype is eigendom van de familie de Weichs de Wenne uit Geijsteren. Ze ligt aan de weg van Oostrum naar Geijsteren. Ooit liep de weg van Oostrum naar Geijsteren tussen de schuur en het woonhuis. Op de foto staat de voorgevel van de boerderij, de stallen erachter zijn niet zichtbaar. Rechts naast de boerderij ligt nog een voorraadschuur die eveneens niet op de foto staat. Links nog de mooie waterput met de putwip. Niet goed te zien is of rechts van de voordeur een bank staat. Meestal was dat zo bij dit soort oude boerderijen. Daar zat dan bij goed weer de boerin aan het spinnenwiel de wol van de paar eigen schapen tot garen te spinnen. Of ze zat met de tot garen gesponnen wol, te breien aan warme kleding voor de komende winter. Intussen bad de boerin tot God en smeekte voor een goede gezondheid van haar dierbaren. Ook bad ze voor een goede oogst en gezondheid van de dieren op de stal en in de wei. Ze bad en wist dat God het leven zo kon verrijken. Het interieur van de boerderij is in 1993 grondig gemoderniseerd, terwijl de buitenkant van de boerderij alleen 'geconserveerd' werd, omdat het een rijksmonument is.
De boerderij werd van circa 1900 tot 1931 bewoond door de familie Burgers. Voor de deur staat waarschijnlijk de vrouw des huizes die de kippen voert. Vanaf 1931 heeft de familie Wolters uit Castenray haar intrek genomen in de boerderij. Deze familie bestond naast de ouders uit negen kinderen: Jaqueline; Grada; To; Angéle; Tonnie; Maria; Lies; Pierre; Jan. In 1993 kwam de familie Graus-Baltussen op de boerderij te wonen.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray