Izabel (links) en Krijn zetten zich met hun medeleerlingen in voor het goede doel.
Izabel (links) en Krijn zetten zich met hun medeleerlingen in voor het goede doel. Foto: Henk Lammen

Kerstmarkt voor Tante Lenie

Ysselsteyn | Basisschool St. Oda in Ysselsteyn houdt op maandag 16 december een kerstmarkt. De opbrengst gaat ook dit jaar naar het goede doel: Stichting Tante Lenie in Nieuw-Bergen.

Door Henk Lammen

Basisschool St. Oda verbindt zich telkens vijf jaar lang aan een sponsorproject. In die periode wordt het goede doel door middel van diverse acties zoals sponsorlopen en de kerstmarkt financieel ondersteund. Na stichting Namelok in de afgelopen vijf jaar koos de oudervereniging van de school nu voor de Stichting Tante Lenie. "Als school verbinden we ons bij voorkeur aan een goed doel in de regio", zegt Yvonne Zegers, leerkracht groep 3. "Zo hebben we in het verleden Braille zonder Grenzen van Paul Kronenberg en de activiteiten van dorpsgenoot Marjo Jenniskens in Nepal ondersteund." Stichting Tante Lenie past perfect in dit rijtje. In Nederland zijn veel gezinnen waarvan een kind ernstig of langdurig ziek is. Tante Lenie is de 'lievelingstante' die hen een week lang verwent. Tijdens een gezinsweek is er aandacht voor ieder gezinslid.

'Blijvende vriendschappen'

Het leven van een gezin staat nagenoeg helemaal in het teken van een ernstig ziek kind. Sociale contacten verwateren, financieel is het vaak moeilijk om het hoofd boven water te houden. Zegers: "Het is een uitje voor zes gezinnen. Voor de zieke kinderen, maar ook voor broertjes en zusjes, vaders en moeders. Samen leuke dingen doen, maar ook steun vinden bij elkaar. Verhalen en ervaringen delen, want er is toch een stuk herkenbaarheid. Echt samen er even uit zijn, energie tanken. Met activiteiten voor de zieke kinderen en hun broertjes en zusjes, maar ook een verwendag voor de moeder, een dagje golfen of vissen voor de vaders. Uit die gezinsweken vloeien zelfs blijvende vriendschappen voort."

Een goed gevoel

Alle kinderen van de school zijn druk in de weer om van de kerstmarkt een succes te maken. "In de klas maken we spulletjes die we tijdens de kerstmarkt gaan verkopen", vertelt Krijn Janssen (10) van groep 7 trots. Klasgenoot Izabel Meulendijks, eveneens tien jaar, vult aan. "We beschilderen wijnflessen, sneeuwpoppen, kerstmannen, knutselwerkjes, rendieren en versierde bloempotjes zijn te koop. Het is enorm leuk om die dingetjes te maken. Het geeft ook een goed gevoel dat we daarmee het goede doel steunen." Krijn is het daar helemaal mee eens. "Ik hoop dat veel mensen komen en we een hoog bedrag inzamelen. Dat vaders, moeders, opa's en oma's komen. Dat het een leuke kerstmarkt wordt en we gezinnen met ernstig zieke kinderen kunnen helpen met onze actie. We maken er een gezellige boel van."

De kerstmarkt duurt van 18.00 tot 19.30 uur. De klaslokalen en de aula school zijn die avond sfeervol aangekleed met kerstversiering en buiten staat een vuurkorf. Op de verschillende tafels worden de artikelen door de kinderen aangeprezen en verkocht. Voor de bezoekers is er warme chocomel en wafels en een lekker stukje kerstmuziek werkt sfeerverhogend. Ook Stichting Tante Lenie is met een informatiestand aanwezig.