Winterbier Festival Goesting (video)

Winterbier Festival Goesting (video)


Venray | Op 11 en 12 januari 2020 organiseert Proeflokaal Goesting voor de eerste keer het Winterbier Festival in de binnentuin van het oude postkantoor in Venray. Na het succes van het Goesting Craft Beer Festival (GCBF), dat dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd, is uitbater Gijs Schapendonk van Goesting aan de slag gegaan met een nieuw bierfestival. Het nieuwe festival moest een duidelijk onderscheidend karakter krijgen ten opzichte van het GCBF. Waar het bij het GCBF draait om de brouwerijen, staan bij het Winterbierfestival de bieren centraal.

In de UIT in Venray agenda, die elke woensdagavond te zien is, vertelt Gijs Schapendonk hierover .

Dat klinkt als een miniem verschil, maar het is wel degelijk een compleet andere opzet, aldus Schapendonk: "Bij het bierfestival in september staan de brouwerijen zelf op het festival met hun eigen bieren. Nu hebben wij zelf de mooiste bieren verzameld om deze in een weekend tijd aan de bezoekers te presenteren. De bieren die geproefd kunnen worden variëren van blond en toegankelijk met een mooie houtrijping tot complexe donkere bieren met tonen van chocolade en koffie."

Een ander groot verschil is de entree van het festival. Bij het GCBF heet Goesting het complete Henseniusplein tot zijn beschikking. "Er kunnen, binnen alle redelijkheid, onbeperkt mensen op en van het festivalterrein lopen. De ruimte voor het Winterbierfestival is beperkt, vandaar dat we voor beide dagen slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar hebben. Met een maximaal aantal van vijfhonderd bezoekers per dag denken we het terrein mooi te benutten en het voor iedereen aangenaam druk te maken, omdat het de eerste keer is moeten we een inschatting maken over het aantal te verkopen kaarten."

Wat wel overeenkomt met het GCBF zijn de festivalglazen, de muzikale omlijsting en de aankleding. Iedere gast krijgt bij binnenkomst zijn eigen glas en kan dit laten vullen bij een van de de verschillende barren op het overdekte en deels verwarmde terrein. "De komende weken maken we het muzikale programma bekend, daar zijn we nog volop mee bezig", aldus Schapendonk. Pop-uprestaurant De Taaafel, dat het oude postkantoor de afgelopen maanden heeft geëxploiteerd, zorgt gedurende het festival voor een bourgondische hap, passend bij het winterse karakter van de bieren. Welke bieren er geschonken worden, wordt in de komende weken bekendgemaakt. "Er zitten absoluut pareltjes bij die je niet snel meer op andere plekken in de wereld zult drinken", aldus een trotse Schapendonk.

De kaartverkoop voor het tweedaagse bierfestival is inmiddels gestart. "Vooral op de zaterdag gaat de verkoop erg hard, daar hebben we al meer dan de helft van de kaarten verkocht", besluit Schapendonk. Kaarten zijn te koop via www.venraytickets.nl, een nieuw platform voor ticketverkoop van Venrayse evenementen. De kaarten zijn één dag geldig en kosten 15 euro per stuk. Hiervoor krijgen gasten een proefglas en vier munten.