Dorpen omarmen bevrijdingsvuur

Dorpen omarmen bevrijdingsvuur

Heide | De dorpsraden staat positief tegenover het idee van Ger Litjens, vicevoorzitter van dorpsraad Leunen, om het bevrijdingsvuur vanuit de Grote Markt in Venray naar alle kerkdorpen te transporteren. Dat bleek maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg in Heide. Toch moeten er voor februari 2020 nog enkele vragen worden beantwoord.

Een definitief 'ja' vanuit de kerkdorpen is er nog niet. Litjens gaat immers nog onderzoeken of het mogelijk is om de fakkels en zuilen gemeenschappelijk aan te schaffen. Tijdens het dorpsradenoverleg van februari hakken alle dorpsraden hierover de knoop definitief door. Het is ook niet duidelijk wie de fakkels en sokkels voor het bevrijdingsvuur gaat betalen. Litjens gaat bij de gemeente Venray in ieder geval na of er nog subsidie beschikbaar is voor de dorpen om het idee kracht bij te zetten. Het subsidiepotje van 75 jaar vrijheid mag dan wel leeg zijn, maar 'niet geschoten is altijd mis'. "Als ons meer dan 1000 euro kost, doen we het niet", zei Theo Kooter, voorzitter dorpsraad Vredepeel, met een knipoog. Op 5 mei 2020 wordt het bevrijdingsvuur door leden van ATV Venray van café De Wereld in Wageningen naar de Grote Markt in Venray gebracht. "De bedoeling is dat we rond het middaguur arriveren in Venray. De tijd weten we nog niet definitief, omdat we nog niet weten hoe laat we het vuur mogen ophalen in Wageningen", legt Litjens uit. "Vanuit de Grote Markt verspreiden we het bevrijdingsvuur dan over de kerkdorpen. Het idee is om gezamenlijk met fakkels door de Grotestraat te lopen tot aan het oude postkantoor. Vanaf daar kan ieder dorp zijn eigen draai geven aan de tocht." Tevens is het plan om tijdens het bevrijdingsdiner op 5 mei in de Grotestraat de kaarsjes op tafel aan te steken met het vuur uit Wageningen. Litjens begrijpt dat het niet voor ieder dorp even gemakkelijk is om het bevrijdingsvuur naar de dorpskern te krijgen. Vanuit Leunen is het plan geopperd om de tocht met kinderen te maken. "Je kunt natuurlijk ook fietsen. Wat mij betreft kun je het vuur ook met paard en wagen naar het dorp brengen. Iedere dorpsraad is vrij om een eigen invulling aan het idee te geven. Dorpen kunnen natuurlijk ook samenwerken."

Het bevrijdingsvuur komt van Wageningen naar de Grote Markt

Ook de brandveiligheid van het bevrijdingsvuur was maandagavond onderdeel van de discussie. Een open vuur is te gevaarlijk en moet continu bemand worden. Litjens denkt voor Leunen aan een soort terrasverwarmer. "Op die manier is het vuur afgeschermd. We kunnen de verwarmer plaatsen op een veilige sokkel en die kunnen we dan weer aan laten kleden of versieren door kinderen uit het dorp."