'Debatgroep basis jongerenraad'

VENRAY | De debatgroep van het Raayland College kan de basis zijn van een nieuw te vormen jongerenraad in de gemeente Venray. Dat liet D66-fractieleider Daan Janssen maandagavond het presidium (overleg tussen fractieleiders, burgemeester en griffie) weten.

Door Henk Baltussen

Janssen gaf aan er met de debatgroep over gesproken te hebben. "De meerderheid heeft er wel oren naar. De vraag is of er steun van de gemeentelijke organisatie mogelijk is." Het idee om de plannen voor de vorming van jongerenraad nieuw leven in te blazen kwam al eerder van de dertienjarige Noa Hermans. Zij is leerling van het Raayland College en actief in de debatgroep van de school. Tijdens het eerste Sprekersplein op 1 oktober kwam ze met het idee op de proppen. "Door het opzetten van een jongerenraad maak je nog meer jeugd geïnteresseerd in de politiek", vertelde Hermans. Ze kreeg bijval van de toehoorders, hier en daar vielen ook sceptische geluiden te beluisteren. Het is niet de eerste keer dat de jongerenraad ter sprake kwam.

Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen vond het wat magertjes om de jongerenraad uit de debatgroep te laten ontspruiten. "De kinderen daarin zijn allemaal wit. Ik denk toch in de jongerenraad meer diversiteit moet zitten. En wie gaat het allemaal begeleiden?" Janssen denkt dat het mogelijk is dat de debatgroep die diversiteit kan waarborgen.

Daarbij vindt het D66-raadslid, die als docent op het Raayand College dicht bij de debatgroep staat, het fijn als vanuit de politiek hulp wordt geboden om het plan handen en voeten te geven. "En laat de idee├źn maar komen."