Kas van Oost won dit seizoen 23 van zijn 24 partijen.
Kas van Oost won dit seizoen 23 van zijn 24 partijen. Foto: Henk Lammen

'Ik ben Red Stars dankbaar' (fotoalbum)

Venray | Het werd zaterdagavond een afscheid met een klein zwart randje voor tafeltennisser Kas van Oost. De 15-jarige tiener van Red Stars pakte opnieuw drie punten in zijn enkelspelen, won met zijn ploeg overtuigend van The Victory (9-1), maar degradatie naar de tweede divisie was onafwendbaar. "Heel jammer. Ik had graag afscheid genomen met klassenbehoud." Van Oost keert terug naar zijn oude club Westa in Wessem.

Door Henk Lammen

Twee jaar geleden kwam Van Oost voor het eerst binnendruppelen in de tafeltennishal van Red Stars. Een iel, klein mannetje, dertien jaar. Het tafeltennistalent uit Wessem was het plezier in zijn sport totaal verloren. Bij Red Stars hervond hij zijn geluk. Onder de hoede van de vijftigers Ronald Bogaard en Frank van der Vleuten, die makkelijk zijn vader konden zijn, krabbelde hij uit een diep dal. De Venrayse tafeltennisvereniging voelde voor hem als een warm bad. "Ik ben de club enorm dankbaar voor de afgelopen twee jaar. Ik ben heel goed opgevangen en kreeg altijd de steun van de mensen binnen de vereniging. Ook al ging het in eerste instantie niet zo best. Als 13-jarige was het natuurlijk ook niet makkelijk om tegen oudere, ervaren spelers punten te pakken. Iedereen zag wel dat ik er iedere wedstrijd voor bleef gaan. Ik wilde me echt laten zien. Al was het natuurlijk wel apart om als jonkie aan te schuiven in een team met spelers die beduidend ouder waren. Ronald en Frank hebben me altijd gesteund. Ik heb ook enorm veel van ze geleerd. Ben technisch, tactisch maar zeker ook mentaal gegroeid."

'De sfeer in de club is geweldig'

Onder de vleugels van beide routiniers ontwikkelde Van Oost zich spectaculair. Enkele koppen groter en een gespierd lichaam verraden dat het hem niet is komen aanwaaien. Hij moet er om lachen. "Ja, ik ben flink gegroeid. Heb ook veel aan krachttraining gedaan om sterker te worden. Ik hou het nog steeds bij, al mag het niet ten koste gaan van mijn explosiviteit." Van Oost werd meervoudig Nederlands jeugdkampioen en bij Red Stars groeide hij afgelopen seizoen uit tot onbetwiste kopman. Van zijn 24 enkelspelen verloor hij er slechts een. Meer nog dan zijn sportieve prestaties kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn Venrayse jaren. Hij beleefde hoogte- en dieptepunten, maakte kampioenschappen mee, maar degradeerde ook met Red Stars 1.

"Maar de sfeer in de club is altijd geweldig. Iedereen steunt het eerste team, in goede, maar ook mindere tijden. Dat is het mooie aan Red Stars. Ik blijf dan ook contact houden en blijf volgend seizoen een keer per week meetrainen." In de voorjaarscompetitie verruilt hij het shirt van Red Stars voor dat van zijn oude club, Westa in Wessem. In zijn woonplaats Wessem gaat hij het aantal trainingsuren opschroeven tot in totaal vijftien per week. Met een jong team gaat Van Oost op jacht naar de eredivisie. De vierdejaars leerling vmbo-t gaat op zoek naar het plafond van zijn tafeltennistalent.

'Ik sta weer lachend achter de tafel'

"Ik heb het plezier in het spelletje helemaal teruggevonden. Ik sta weer lachend achter de tafel. Nu wil ik kijken hoe ver ik kom. Bij Westa gaan we met een hele jonge ploeg de eerste divisie in. Met als uiteindelijke doel promotie naar de eredivisie. Of dat gaat lukken moet de toekomst uitwijzen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding