John Jongeneel verheugt zich al op de zaalcompetitie die binnenkort van start gaat.
John Jongeneel verheugt zich al op de zaalcompetitie die binnenkort van start gaat. Foto: Henk Lammen

'Ik ben heel fanatiek'

Venray | Iedere week rijdt John Jongeneel enkele keren het retourtje Helden-Venray. Om als keeper het doel van de Venrayse hockeyheren schoon te houden. Na een goede eerste seizoenshelft op het veld, begint binnenkort de zaalcompetitie. "Heerlijk, in de zaal spelen. Ik kijk al vooruit", aldus de 26-jarige hockeyer.

Door Henk Lammen

De liefde dreef hem naar Swolgen, waar hij met zijn vriendin Aylin eerst samenwoonde om zich vervolgens te huisvesten in Helden. Hockeyclub Horst was de eerste optie om te gaan hockeyen. Toen die club na een eerste kennismaking niets meer van zich liet horen, klopte Jongeneel aan bij Venray. "Ik kon 's avonds meteen meetrainen. Dat gaf een goed gevoel." In zijn jeugdjaren in Rotterdam was hij een talentvolle en gewaardeerde keeper. Zijn talenten bleven niet ongemerkt en Jongeneel mocht zelfs meetrainen met Zuid-Hollandse jeugdselecties. "Ik werd uiteindelijk niet geselecteerd. Terecht, ik speelde bij een relatief kleine club en moest het afleggen tegen betere keepers van grote Rotterdamse verenigingen."

De geboren Rotterdammer heeft het hart op de tong. Zegt wat hij denkt. What you see is what you get. Na 24 jaar Rotterdam was de verhuizing naar Limburg dan ook een cultuurschok. "Ja, dat kun je wel zeggen. Ik ben opgevoed om direct te zijn. Te zeggen waar het op staat. De mensen hier zijn gemoedelijker, veel meer bereid om elkaar te helpen. In Rotterdam was het ieder voor zich." Die mentaliteit was ook voor zijn nieuwe omgeving wennen toen John Jongeneel zich twee seizoenen geleden meldde op sportpark De Wie├źn. "Hockey is voor mij een uitlaatklep, ik ben ook heel fanatiek. Als ik op het veld sta, wil ik winnen. Daar geef ik alles voor en dat verwacht ik ook van mijn medespelers." In zijn eerste seizoenen maakte Jongeneel meteen furore. Niet als doelman, maar verrassend genoeg als veel scorende spits. Met een mooi moyenne van tussen een en twee doelpunten per wedstrijd. Vorig seizoen bekroonde Venray een fantastisch jaar met het kampioenschap in de derde klasse en promotie naar de tweede.

'Belangrijk zijn voor het team'

Toch was er voor aanvang van dit seizoen de twijfel tussen stoppen of doorgaan. Drie keer per week Helden-Venray v.v. leek aanvankelijk het grootste struikelblok om door te gaan. Desondanks staat hij nu, min of meer noodgedwongen, onder de lat als vervanger van de zieke Teun Loenen. "Voor Teun en het team heb ik besloten om door te gaan. Ik hoop dat Teun snel herstelt en weer bij ons aansluit. Ik maak het seizoen in ieder geval keurig af." Als werkvoorbereider/tekenaar bij een elektrobedrijf, nog niet zo lang de nieuwe werkgever van Jongeneel, zijn het drukke tijden. De zaalcompetitie, die op zondag 15 december begint, laat hij echter niet schieten. "Ik keep liever in de zaal dan op het veld", zegt hij stellig. "Je wordt veel meer betrokken bij het spel. Het is ook feller, sneller en leuker om te doen. Als keeper heb je de mogelijkheid om je te onderscheiden. Belangrijk te zijn voor het team. Ik kijk echt al met heel veel plezier vooruit. Daarnaast spelen we tegen goede ploegen. Met heel veel ervaring rijker, kunnen we vervolgens de tweede helft van de veldcompetitie in."