Eva (bovenste rij midden) en Lukas Kienhuis (onderste rij midden) bedachten de actie voor de speelgoedbank.
Eva (bovenste rij midden) en Lukas Kienhuis (onderste rij midden) bedachten de actie voor de speelgoedbank. Foto: Rikus ten Brücke

Speelgoedactie voor leeftijdsgenoten

Venray | Het is dinsdagmiddag een drukte van belang bij de speelgoedbank in Venray. Een groepje leerlingen van de Montessorischool in Venray sjouwt dertig vuilniszakken vol speelgoed het gebouw aan de Bergweg binnen. De basisschool komt daarmee massaal in actie voor minderbedeelde leeftijdsgenoten.

Het idee van de actie komt van Eva (groep 8) en Lukas Kienhuis (groep 5). Zus en broertje Kienhuis hebben de speelgoedbank een maand geleden ook al met hun moeder bezocht. "We kwamen speelgoed brengen en toen bedachten we dat het goed zou zijn om een actie te beginnen voor de speelgoedbank", legt Eva uit. "We zijn toen meteen naar de directrice van school gegaan en zij vond het ook een heel goed idee."

Samen met vrienden Noa Martin del Amo (groep 5) en Julie Vogelsangs (groep 8) werd de actie gestart. Er werden snel 180 flyers gedrukt en die werden verspreid op de Montessorischool. "Heel veel kinderen hebben speelgoed gegeven", legt Lukas uit. "Ik denk dat het heel goed is gegaan. Zelf heb ik auto's en spelletjes weggegeven. Ik weet niet of we het volgend jaar weer gaan doen, maar hopelijk worden veel kinderen blij van het speelgoed." Eva hoopt in ieder geval dat ieder kind in Venray een mooi cadeautje kan krijgen. "Dat kunnen ze tenminste iets uitpakken met Kerstmis."

Ook Joke Halmans (uiterst links op de foto), voorzitter van Speelgoedbank Venray, is erg blij met de geboden hulp van de kinderen. "We kunnen al het speelgoed heel goed gebruiken. We zijn heel blij met initiatieven als deze." Bij de speelgoedbank in Venray staan 330 kinderen ingeschreven. Het is volgens Halmans dan ook van belang dat er veel speelgoed wordt ingezameld. "Al het speelgoed dat bij ons binnenkomt, wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Knuffels worden bijvoorbeeld gewassen en puzzels worden gelegd. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er een puzzelstukje ontbreekt." Om alles zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen, heeft iedere vrijwilliger van de speelgoedbank zijn of haar eigen aandachtsgebied. "Er is dus iemand die alle knuffels mee naar huis neemt, wast en weer brandschoon terugbrengt."

Speelgoedbank Venray is in 2016 gestart en is in drie jaar tijd flink gegroeid. "Eigenlijk is ieder kind dat hier komt er één teveel, maar het is helaas nodig. Gezinnen met kinderen komen hier bijvoorbeeld via de voedselbank of de gemeente. In principe is iedereen die het nodig heeft bij ons welkom." De laatste maanden is er ontzettend veel speelgoed gebracht naar de speelgoedbank. Ook de Goedzakactie van Albert Heijn Venray was dit jaar weer een groot succes. "Ook houden we iedere eerste zaterdag van de maand een inzameldag. In november is er heel veel speelgoed gedoneerd."

Afbeelding