Vogelvriendelijk plein is nog wel een dingetje

Vogelvriendelijk plein is nog wel een dingetje

VENRAY | Veel lof voor de herinrichting van het Gouden Leeuwplein was hoorbaar tijdens de raadscommissie Werken en Besturen vorige week woensdag. Zeker. Maar over de plusvariant in het plan, bedoeld om het plein vogelvriendelijk te maken, heerst verdeeldheid. CDA en VVD willen daar meer over weten. Dinsdag 17 december besluit de gemeenteraad of het plein een metamorfose ondergaat met of zonder vogelkooien en nestkasten.

Door Henk Baltussen

Ook commissie- en raadslid Bas K√ľnen (VVD) stak de loftrompet. "Maar die plusvariant is wel erg duur. Hoe kan dat?" CDA-commissielid Bas Direks had dezelfde vragen. "En komen in die variant ook grotere bomen op het plein?"

Er vliegen toch ook al meeuwen en kraaien, kreeg Theo Reesink van Poelmans Reesink te horen. Het Arnhemse bureau ontwerpt het plein.

Compleet met een vogelstad, zoals Reesink het noemt. Vogelstad is onderdeel van de pleinvergroening. In die variant hebben de gekozen bomen en struiken aantrekkingskracht op vogels waarvoor nestkasten en vogelhuisjes verspreid over het plein worden opgehangen. Huismus, koolmees, pimpelmees, roodborstje, winterkoninkje, kauw en gierzwaluw moeten er zich thuis gaan voelen.

"Wij denken dat er een andere atmosfeer ontstaat als ook vogels een plek op het plein krijgen", legde Reesink zijn keuze voor vogelstad uit. CDA en ook de VVD willen van vogelstad, dat in het herinrichtingsplan en collegevoorstel apart aandacht krijgt, niet zomaar een hamerstuk maken voor de raadsvergadering van 17 december. D66-commissielid Jens van Oers vroeg zich af of tussen de bomen en struiken op het vernieuwde Gouden Leeuwplein nog wel kermisattracties passen. "Daar is rekening mee gehouden", aldus Reerink. "Het past er allemaal in." Bang zijn dat het nieuwe gras aan gort wordt gereden door (kermis)vrachwagens, hoeft niet', volgens Reesink. "Er komt verstevigd gras te liggen. Daar kan zonder problemen een vrachtwagen overheen." Hoe wordt het oude AH-pand, dat aan het Gouden Leeuwpad ligt dat ook in de plannen wordt betrokken, in de plannen betrokken, wilden enkele fracties weten. Een politiek gevoelig onderwerp, omdat het college de bibliotheek in het winkelpand wil huisvesten. De raad is daar allerminst van overtuigd. Venrays ambtenaar Annemarie van Uden kon alleen zeggen dat het pand in het schetsontwerp wordt meegenomen. "We zijn ook aan de slag met het AH-pand."

Het totale project, inclusief de blusvariant van bijna 90.000 euro, kost 519.491 euro.