Klankbordgroep 'Driehoek' andere rol

VENRAY | De Klankbordgroep Vergeten Driehoek, een burgerinitiatief van omwonenden van Henseniusstraat, Langstraat en Paterslaan en het aangrenzende deel van de wijk West-Zuid, wordt geen onderdeel van het project dat de problemen in de buurt gaat aanpakken. Er is inmiddels een offerte opgevraagd bij een bureau dat onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden om de twee coffeeshops, die voor veel overlast zorgen, uit de buurt te verplaatsen.

Door Henk Baltussen

Dat liet burgemeester Hans Gilissen vorige week woensdag weten tijdens de commissievergadering. Hij sprak ook van 'opheffing van de klankbordgroep'. Enkele leden van de klankbordgroep nemen zitting in een begeleidingsgroep die een rol krijgt in het project dat plannen moet ontwikkelen om problemen als verkeers- en parkeeroverlast, criminaliteit, straathandel en andere overlast van rondhangende personen de baas te worden. De twee coffeeshops worden door omwonenden gezien als de basis van alle problemen.
"Het is niet zo dat de klankbordgroep wordt opgeheven", zegt voorzitter Theo Swinkels. "We gaan alleen een andere rol aannemen en we geven vier namen van personen door die in de begeleidingsgroep gaan zitten. De klankbordgroep wil advies blijven geven. We hebben veel kennis in huis. Als het nodig is, treden we op de voorgrond. We laten het niet versloffen. Ze kunnen last van ons krijgen, mocht dat nodig zijn. Daarbij gaan we met de twee wijkraden Centraal en West-Zuid in gesprek om ze bij het project te betrekken. Ze hebben tot op heden amper een rol gehad in de Vergeten Driehoek en waren uit zicht. Dat moet veranderen. Ze moeten van de bank afkomen."

Klankbordgroep Vergeten Driehoek e.o. werd ruim een jaar terug opgericht. "Ons doel was om de problemen die hier spelen weer eens nadrukkelijk op de kaart te zetten. Dat is gelukt. Het heeft zelfs geleid tot een raadsbesluit met als gevolg het project dat de integrale aanpak van de problematiek van de Vergeten Driehoek in beeld moet brengen." Leider van het project is Germy Thielen, beleidsmedewerker bij de gemeente Venray.

Speculeren over uitkomsten van het onderzoek naar verplaatsing van de twee coffeeshops, daar waagde burgemeester Gilissen zich niet aan. "Gekeken wordt wat de effecten van verplaatsing kunnen zijn. En we ontkomen er natuurlijk niet aan dat, als we verplaatsen, dan ook aangeven wat de beste plek is." Ook de mogelijkheid om de coffeeshops naar plaatsen buiten de gemeente te laten verhuizen, wordt in het onderzoek meegenomen.