Marc Vercauteren (links), Betsy Koenen-Klomp, Rogér Reijnen en Hay Gooren.
Marc Vercauteren (links), Betsy Koenen-Klomp, Rogér Reijnen en Hay Gooren. Foto Pie Noten

Archief gilde digitaal

Venray | Op 14 december 2016 togen de bestuursleden van het St. Antonius Abt. Gilde Blitterswijck naar het Erfgoedhuis op het Sint Annaterrein in Venray. Ze hadden een afspraak met coördinator May Volleberg. Op de agenda stond het archief van het gilde.

Toenmalig gildemeester Wilbert Ingenpass en zijn gildebroeders lieten zich informeren over de werkwijze van het digitaliseren door het Historisch Platform Venray. De gildeleden waren enthousiast en nog die avond werd het eerste deel van het omvangrijke archief als een project ingeboekt en in de kluis gelegd. Helaas overleed Wilbert Ingenpass in maart van 2017 en heeft hij niets van de resultaten kunnen zien.


De gildebroeder Hay Gooren, de archivaris van het gilde, nam vervolgens deze taak op zich en overlegde over de vervolgstappen. Er werd menig keer van Venray naar Blitterswijck en andersom gereden om de archiefmappen in porties te digitaliseren. De HPV-vrijwilligers Betsy Koenen, Tilly van Zoest, Marc Vercauteren en Henk Janssen namen dit karwei op zich. Toen ze dachten klaar te waren, wist Hay Gooren nog één kratje tevoorschijn te halen. Het leek niet veel maar het laatste deel van dit Blitterswijcks archief bevatte alleen maar negatieven. Het laatste kratje was goed voor bijna 10.000 scans.

Op dinsdag 3 december 2019 sloot Betsy Koenen dit kratje en was de klus geklaard. Dat zat erop. In de tussentijd waren bestuurslid Rogiér Reijnen en Hay Gooren van het gilde geüniformeerd in het Digilab aangekomen en boden de HPV-vrijwilligers een vlaai aan als blijk van dank voor al het werk. Rogiér Reijnen sprak lovende woorden en vertelde dat het digitale archief van het St. Antonius Abt. Gilde Blitterswijck maar liefst bijna 20.000 scans bevat. Helaas waren Henk en Tilly niet aanwezig, maar zij kregen het heerlijke gebak thuis gebracht.