Afbeelding
Persfoto

Carnaval bij Venrays Museum

Venray | Twee vitrines van het Venrays Museum zijn tot eind februari gevuld met voorwerpen, foto's en geschriften uit de geschiedenis van vastelaovesvereniging De Piëlhaas uit Venray.

Toen De Piëlhaas in 1993-94 vijfenvijftig jaar bestond, is dat onder andere gevierd met een tentoonstelling in 't Freulekeshuus. Het boekje dat daarbij verschenen is geeft veelzijdige informatie. Twee belangrijke jaartallen zijn 1327 en 1938. Het jaar 1327 is verbonden met de vermelding van een Petermis, die omtrent vastenavont gelezen moest worden. Dat wijst erop dat het begrip vastenavond toen al bekend was. Of er iets gevierd werd was onduidelijk.

Toch durft De Piëlhaas te beweren dat er in 1993 al '666 jaor vastelaovond ien Venroj' bekend was. In 1938 besluit burgemeester Janssen een dansvergunning af te geven voor de vastelaovond van 1939, omdat de Venraynaren anders naar omliggende plaatsen als Helmond, Venlo of Den Bosch gaan. Dat is de geboorte van De Piëlhaas, die overigens pas in 1949 officieel werd gedoopt, omdat tijdens de oorlog geen carnaval gevierd mocht worden.

Daarmee is dit verhaal rond, want het einde van die oorlog wordt nu ook in alle hevigheid herdacht in Venray en de kerkdorpen. Het zou na die oorlog dus nog vier jaar duren, voordat de bewoners weer voldoende op krachten gekomen waren om carnaval te vieren. Daarvan getuigt de foto van Henny Koppens Wismans en haar vriendinnen, die met stof, die een van de moeders ijverig had verzameld, veranderden in vier Volendamse meisjes.

Het Venrays Museum is gelegen aan het Monseigneur Goumansplein 1 in Venray. Zie ook www.venraysmuseum.nl.