Geert Koppes (rechts) en Ton Steers stuiten op een cache bij Hotel Asteria in Venray.
Geert Koppes (rechts) en Ton Steers stuiten op een cache bij Hotel Asteria in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Speuren naar schatten

Venray | Geocaching. Bij deze term gaat niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. Geocaching is het zoeken naar een schat met behulp van gps of smartphone aan de hand van geografische coördinaten. Ook in de gemeente Venray wint deze vorm van schatzoeken aan populariteit. "Wereldwijd zijn er tussen de drie en vier miljoen schatten te vinden", legt Ton Steers, zelf fanatiek geocacher, uit.

Door Willem Menting

Er zijn diverse manieren van geocaching. Zo zijn er traditionele caches waarbij speurzoekers direct de eindcoördinaten krijgen waar de schat verborgen ligt, maar er zijn ook multi-caches. "Hierbij ga je van punt naar punt op basis van coördinaten die je zult moeten verzamelen via hints en opdrachten. Tijdens een multi-cache zul je ook vaak de term waypoint terugzien. Dat zijn tussenpunten waar je een hint zult vinden om naar het volgende waypoint te gaan om zo uiteindelijk bij de schat uit te komen", vertelt Geert Koppes, een andere fanatieke geocacher uit Venray. Als laatste zijn er ook nog mysterie-geocache of puzzel-caches. Daarbij komt nog meer denkwerk kijken voor de schatzoekers.

Ook in Venray zijn onlangs weer enkele routes uitgezet. Zo is Koppes ruim één jaar bezig geweest met een route boven Merselo en Steers is actief geweest met een route in het kader van 75 jaar bevrijding. Deze route van GCRooJ is op 2 december gepubliceerd en kan dus worden opgelost. Deze serie behelst een wandel- of fietstocht van 21 kilometer in het gebied van Vredepeel, Zwartwater, Testrik- en Kempkensberg- en Vliegveldbossen. De oplossingen van deze route zijn gekoppeld aan vliegtuigcrashes en noodlandingen uit de Tweede Wereldoorlog in het gebied. Geocache-team GCRooJ is bij alle herdenkingspaneeltjes, die zijn geplaatst door werkgroep Crashes en noodlandingen 40-45 in Venray met medewerking van Historisch Platform Venray en de dorpen, om daar schatten (caches) te plaatsen onder de slogan Lest we Forget. "De oplossingen van deze route zijn terug te vinden in beschrijvingen van de desbetreffende crash of noodlanding. Op die wijze ben je genoodzaakt de tekst te lezen en op die manier ben je je bewust van de gebeurtenis, de omstandigheden en het menselijk leed van de piloot, bemanningsleden en nabestaanden."

De route 75 jaar bevrijding vormt een GeoArt. De speurneuzen verzamelen veel punten en coördinaten op de route en die vormen uiteindelijk een symbool of voorwerp op de gps-kaart. "We hebben in dit geval gekozen voor een bommenwerper, omdat dat natuurlijk mooi bij het onderwerp past." Om alle 49 caches van de GeoArt op een dag te doen, zullen de deelnemers minimaal zes uur onderweg zijn en maximaal acht.

André Toonen van het Toeristisch Platform Venray hoopt dat de diverse routes in de gemeente meer toeristen naar Venray en omgeving trekken. "Geocaching is een wereldwijd fenomeen en we hebben hier in de regio enkele bijzondere routes en schatten. Hopelijk komen daar veel mensen op af." Zowel Steers als Koppes past zelfs de vakantieplannen aan aan geocaching. "Als er een mooie multi-cache op de vakantiebestemming is, dan is dat toch een goede reden om die plaats te bezoeken", besluit Koppes.

Meer informatie is te vinden op www.venraybloeit.nl/ontdek/venray/geocaching.