Ook bij het Xpedtielab kunnen basisschoolleerlingen experimenteren met techniek.
Ook bij het Xpedtielab kunnen basisschoolleerlingen experimenteren met techniek. Foto: Henk Lammen

Primeur voor Kruudwis

Venray | Als allereerste basisschool in de gemeente Venray krijgt De Kruudwis op vrijdag 6 december een X-labje. Het project is vergelijkbaar met het Xpeditielab, de grote broer van het X-labje in het Raayland College. "We willen kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op de wereld van morgen. De realisatie van een X-labje is de volgende stap", legt Arno Coenders van SPOVenray uit.

Door Willem Menting

Ook basisschool De Krokodaris krijgt op korte termijn een X-labje. Het lab bestaat uit eenvoudige en bewezen toepassingen voor groep 1 tot en met 8. Zo krijgen de deelnemende basisscholen robotjes die kleuters leren programmeren, kan de middenbouw aan de slag via diverse techniekprojecten met educatieve Lego en in de bovenbouw worden documentaires gemaakt met behulp van een greenscreen. Op die manier hoopt SPOVenray voor verduurzaming op de scholen zelf te zorgen. "De verduurzaming willen we niet alleen zien in het aanschaffen van materialen, maar juist ook inzetten op de begeleiding en training van de leerkrachten, zodat zij zich ook competent en uitgedaagd voelen om de materialen in te gaan zetten in het onderwijs", vertelt Stijn Hendriks. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de begeleiding van de basisscholen. "Iedere school heeft een techcoach. Dat maakt de communicatie zo eenvoudig mogelijk.

De laatste jaren heeft de scholenkoepel al flink ingezet op innovatie. Zo is de complete infrastructuur op basisscholen veranderd met de komst van Chromebooks, digiborden en wifi. "Deze lijn willen we graag doortrekken en we blijven inzetten op innovatie en onderwijskwaliteit", vertelt Coenders. Om kinderen dus zo goed mogelijk voor te bereiden op de wereld van morgen, zijn er in de gemeente Venray al diverse initiatieven uitgerold. Zo is er al verschillende jaren het Xpeditielab waar leerlingen van de basisschool enkele keren per jaar worden ondergedompeld met innovatieve technologieën en technische workshops.

Ted Lenssen is de grote kartrekker van het Xpeditielab. Hij geeft uitleg over de werking van het lab. "We hebben onder meer 3D-printers en virtual reality-brillen, maar ook de traditionele vormen van techniek zoals timmeren en zagen." Daarnaast beschikt SPOVenray over drie codekisten die kleinschalig op scholen uitgeprobeerd kunnen worden voor een periode van vier weken. Deze kisten zijn uitgerust met enkele vormen van robotica. Ook zijn er losse initiatieven als wetenschap en techniekcafés (W&T) waar kennis uitgewisseld kan worden. "Jaarlijks hebben we een techniekdag in samenwerking met lokale bedrijven en organisaties. Daarnaast proberen we kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met techniek. Het is in eerste instantie bedacht om meer kinderen richting het techniekonderwijs te trekken", legt Lenssen uit.

Tot op heden ontbreekt het op veel basisscholen aan structurele inzet als het gaat om techniekonderwijs. Dankzij het X-labje zou dat beeld moeten veranderen. "Er wordt in deze tijd natuurlijk veel van leraren gevraagd", vervolgt Coenders. "Maar deze toepassingen zijn laagdrempelig in te zetten en sluiten aan bij bestaande intiatieven. Het is natuurlijk wel van belang dat de leraar openstaat voor deze veranderingen. Dat is cruciaal voor het slagen van dit project. Zo zijn we als SPOVenray altijd bezig met verbeteren van onderwijskwaliteit."