Winkelen met gestolen pinpas: twee jaar ISD

Roermond-Venray | De 30-jarige Vughtenaar J.A. moet twee jaar doorbrengen in een Inrichting voor Stelselmatige Daders, na een reeks 'contactloze betalingen' met een gestolen bankpas in Venray. Dat besloot de rechtbank vorige week in Roermond. De man was ook verantwoordelijk voor blikjesdiefstallen in Venlo en een reeks bedreigingen van agenten en bewakers na zijn arrestatie.

Door Geert van der Star

De eigenaresse van de bankpas had op 28 maart 2019 haar fiets weggezet in Oostrum. Aan het rijwiel hing een fietstas, waarin zij haar bankpas had laten liggen. De fiets werd gestolen en een dief gebruikte haar pinpas korte tijd later voor 'contactloos betalen' bij verschillende winkels en een coffeeshop in Venray. Daar hingen camera's die de bezoeken van de dief registreerden.

De wijkagent herkende de man meteen, op beelden van de coffeeshop. Het was de Vughtenaar J.A, met wie hij meerdere keren contact had gehad. Een andere agent wist ook wie de pinpasdief moest zijn; die had hij in zijn werk bij de 'noodhulpsurveillance' meerdere keren gecontroleerd 'en staande gehouden'.

De man stal in april van dit jaar ook blikjes frisdrank uit een schuurtje in Venlo, wederom in het zicht van camera's. Op 5 april zat de man in voorarrest. A. ging door het lint. Hij riep 'dat hij een grote bom zou maken en deze op het politiebureau zou gooien'. De man uitte ook bedreigingen in de richting van familieleden van de politiemensen, die hem bewaakten. "Jullie kinderen gaan eraan, stuk voor stuk", riep hij bijvoorbeeld.

J.A. betaalde met gestolen bankpas in verschillende winkels en een coffeeshop

De man was in eerste instantie aangeklaagd voor 'bedreiging met een terroristisch misdrijf'. Daarvan sprak de rechtbank hem vrij. De rechters wezen op het feit dat de bedreigingen werden gedaan tegen drie agenten en één particuliere beveiliger 'in het politiebureau vanuit een cel'. In die context waren ze niet bedoeld om 'de bevolking ernstige vrees aan te jagen'. De man maakte zich wel schuldig aan doodsbedreigingen.


Isoleercel

De man maakte dit jaar in de gevangenis in Sittard-Geleen nog een isoleercel onbruikbaar en bedreigde hier bewakers. De rechtbank woog 'in het nadeel van de verdachte mee' dat hij tijdens de rechtszaak stelde 'openheid van zaken' te zullen geven, maar vervolgens de strafbare feiten simpelweg ontkende, 'bagatelliseerde' of zei dat hij 'er geen herinnering aan had'.

A. had een strafblad van 21 pagina's en een forse 'problematiek' waardoor het volgens de rechters aannemelijk was dat zijn behandeling in de ISD-inrichting 'de gehele 2 jaar' zou duren.