Jeanny van Lieshout toont het werk dat zij voor Nasty Women beschikbaar heeft gesteld.
Jeanny van Lieshout toont het werk dat zij voor Nasty Women beschikbaar heeft gesteld. Foto: Henk Lammen

'Ik zit niet graag in een keurslijf'

Venray | In De Balie in Amsterdam start op zondag 8 december de (verkoop)expositie Nasty Women. De opbrengst van de verkoop van meer dan 250 kunstwerken gaat volledig naar het goede doel. Een van de werken is van de Venrayse kunstenares Jeanny van Lieshout (62).

Door Henk Lammen

Nasty Women is vernoemd naar Donald Trumps typering van Hillary Clinton, 'Nasty Woman'. Het fenomeen is overgewaaid uit New York en gaat over solidariteit en vrouwenrechten. Het is een aanklacht tegen seksisme. Vrouwen aan de top, zoals burgemeesters, politici, presentatoren, schrijvers, muzikanten, krijgen allemaal een hoop seksisme te verduren. Daarom organiseert Nasty Women Amsterdam samen met #teamFemke (een verwijzing naar de Amsterdamse burgemeester Halsema, red.) deze expositie om een statement te maken tegen seksisme en vrouwenhaat, en voor solidariteit en gelijkwaardigheid. "Ik ben zeker geen fan van Femke, maar wat zij de afgelopen tijd over zich heen heeft gekregen. Zoveel commotie. Het is echt niet normaal hoe zij is aangepakt, dat hoeft van mij niet", zegt Jeanny van Lieshout stellig. "Ik sta dan ook volledig achter de visie van Nasty Women. Normaal gesproken doneer ik geen werken aan goede doelen. Voor Nasty Women maak ik graag een uitzondering. Ik vind het een eer dat ik geselecteerd ben uit een grote groep van binnen- en buitenlandse kunstenaars."

Ze werkt in haar atelier op het Annapark in Venray. Voor Jeanny een 'stukje paradijs op aarde'. Thuis heeft ze een spreuk aan de muur hangen: 'Zin om te beginnen, heb ik nooit'. "Maar als ik hier het park op loop, voel ik me gelukkig. Het is fantastisch werken. En wat een mooie symboliek met het thema van de expositie Nasty Women. Hoeveel duizenden vrouwen hebben in het verleden op dit park rondgelopen."

'Ik ben een rebel'

Van Lieshout afficheert zich niet direct als een fervent feministe. Opkomen voor de vrouw, is wel iets dat ze al haar leven lang zelf doet. "Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hebben me altijd voorgehouden om zelfstandig te zijn. Mijn eigen boontjes te doppen. Succes is relatief, erkenning moet je vaak uit jezelf halen. Ik ben een beetje een rebel, zit niet graag in een keurslijf. Vandaar dat ik het initiatief Nasty Women omarm. Ik associeer me er mee en het inspireert me om er een bijdrage aan te leveren."

Van Lieshout toont het werk dat ze voor de expositie beschikbaar heeft gesteld. Zestien vrouwenportretten in een lijst. Een collage tekeningen gemaakt aan de hand van krantenpublicaties met foto's van fotograaf Frank Ruiter. Tijdens Nasty Women zijn meer dan 250 kunstwerken te koop voor een maximumprijs van 250 euro. Naast Van Lieshout hebben ook bekende Nederlanders zoals Humberto Tan, Sacha de Boer en Sylvana Simons een kunstwerk gedoneerd voor het goede doel. De volledige opbrengst gaat naar Elance Academy (coachingsacademie voor meiden en jonge vrouwen) en het Anticonceptiespreekuur voor ongedocumenteerde vrouwen in Amsterdam Zuidoost van Dokters van de wereld.