Overgaan op ledverlichting blijkt geen abc'tje

VENRAY | De 1800 tot 1900 lampen in het gemeentehuis vervangen voor ledverlichting. Een sympathiek voorstel van het college. Zo lijkt het. Een voorstel rijp voor een hamerstuk. Het levert immers een aanzienlijke besparing op van het stroomverbruik en het is duurzaam, stelt het college. Voor 304.500 euro is de klus geklaard. Maar voor de raadscommissie die vorige week woensdag vergaderde, is het geen gelopen race: 'Te duur en dat duurzame valt wel mee', viel te beluisteren. Voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 17 december wordt het geen hamerstuk.

Door Henk Baltussen

Het persbericht is al de deur uit. 'Tegenover de investering van ruim 300.000 uur staat een verwachte besparing die oploopt tot een miljoen euro,' staat vetgedrukt in de inleiding van het bericht. Daar kan niemand op tegen zijn. Dat ledverlchting een gegarandeerde levensduur van 21 jaar heeft, is alleen maar een pluspunt. En dan hebben we het er nog niet over gehad dat met ledlampen de besparing op het gehele stroomgebruik van het gemeentehuis oploopt tot 15 procent. Wie kan daar nu moeilijk over doen?

"Allemaal prima", vond Samenwerking Venray-fractieleider Martin Leenders. "Maar het is een flinke investering. En hoe duurzaam is het om de oude armaturen ter waarde van 100.000 euro die nog niet zijn afgeschreven, zomaar weg te flikkeren, oneerbiedig gezegd? Kunnen we met die armaturen misschien nog iets?" Die kunnen we niet meer gebruiken, meldde Edwin Kroon, ambtenaar vastgoedbeheer in het gemeentehuis. "Daarbij staan de armaturen op het punt kapot te gaan. Er zijn er al enkele vervangen. Het gunstigste is om alles ineens te vervangen. We kunnen nagaan of we de oude armaturen nog kunnen hergebruiken."

Vreemd, vond Leenders. "De armaturen zijn nog niet afgeschreven, maar het is wel einde levensduur. Hoe kan dat?" De techniek laat het in de armaturen nog al eens afweten, was het ambtelijke antwoord. Voor Richard de la Roy (Venray Lokaal) gaat het voorstel nog niet ver genoeg. Hij denkt dat er op het aantal branduren, waarvan in het voorstel sprake is van 50.000, nog meer winst is te halen. Ook de garantietermijn in het collegevoorstel van vijf uur kan hoger. Daarom wil De la Roy een nieuw voorstel.

Guus Reintjes (CDA), die zich afvroeg waarom die ruim drie ton niet al eerder in de begroting is opgenomen - "dat irriteert mij." - had een ander plan: "Sluit het gemeentehuis een week, vervang in een keer alle lampen. Det kost ons eenmalig 32.000 euro en dan kunnen al die armaturen nog een paar jaar mee."