Hevige twijfels bij mestfabriek Timmermannsweg


YSSESLSTEYN | De mestfabriek die de agrarische maatschap Arts-Swinkels aan de Timmermannsweg 110 in Ysselsteyn wil bouwen, is geen abc'tje. Dat bleek dinsdag tijdens de commissievergadering. Zelfs het CDA is verdeeld over de kwestie. Het college niet, zo lijkt het. Dat wil van de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen hebben. Of het dat dinsdag 17 december ook krijgt, is de vraag.

Evenals het gros van de commissieleden, heeft het CDA grote moeite met het plan als de maatschap in de nieuwe fabriek ook mest van veebedrijven van buiten Venray gaat verwerken. "We willen niet dat er mest uit andere gemeenten in Venray wordt verwerkt", zegt CDA-commissie- en -raadslid Leo Philipsen glashelder. "Daarom is het de vraag of we zo'n mestverwerkingsinstallatie hier wel echt nodig hebben?"

Op de locatie Timmermannsweg 110 worden nu vleesvarkens gefokt. Een kleinschalig transportbedrijf, dat nu nog als illegaal op dat adres te boek staat, moet worden gelegaliseerd. Voor legalisering en de mestfabriek die jaarlijks 31.000 kuub mest gaat verwerken, moet de raad zijn goedkeuring verlenen. Bij de 31.000 kuub is inbegrepen de 5.650 kuub eigen mest die de maatschap al zelf inbrengt. Door meer mest te gaan bewerken, moet de mestfabriek rendabel worden.

Het transportbedrijf is milieutechnisch vergund, planologisch nog niet. De vrachtwagens gaan ongeveer 288 dagen per jaar rijden, wat voor de Timmermannsweg 110 neerkomt op 2,5 vrachtwagens per dag.
Omwonenden hebben grote bezwaren tegen de plannen en hebben dat onlangs nog kenbaar gemaakt tijdens het Sprekersplein.