Pilsje

Geachte heer Fred van den Munckhof,

U bent namens de Stichting Oorlogsslachtoffers bezorgd over het bezoekerscentrum dat gebouwd gaat worden op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. U vreest dat het een 'educatieve kermis' wordt. 'Door er een soort attractie van te maken, worden al die duizenden doden feitelijk commercieel vermarkt,' zegt u. 'Straks kun je er met uitzicht op al die betonnen grafkruisjes misschien wel een pilsje pakken,' vreest u.

Ik vind het beeld dat u oproept best wel krachtig. Dat pilsje, op die plek, zou mij net zo slecht smaken als u. Dus als het zo'n plek wordt, vindt u in mij een medestander. Ik hoop dat de initiatiefnemers en financiers uw woorden ter harte nemen.

Ik ken deze mensen niet, hun plannen amper. Toch geef ik ze het voordeel van de twijfel. Wat ik hoop, is dat het een bezoekerscentrum wordt dat uitlegt (of waar mensen uitleggen) hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat zo veel mensen zo blind een zo idiote ideologie volgden (daarvoor is juist dit de ideale locatie). En als we dat een beetje beter begrijpen, zijn we met zijn allen wellicht nog meer bedacht op waar discriminatie en racisme toe kunnen leiden. Misschien is zo'n plek wel harder nodig dan ooit?

Ik heb goede hoop dat het een integere, alcoholvrije plek wordt.