Jolijn en Thijs (boven) en Isa en Anouk kregen hun diploma.
Jolijn en Thijs (boven) en Isa en Anouk kregen hun diploma. Foto: Henk Lammen

Trotse mediatoren

Venray | Trots tonen ze hun diploma: Isa Kelders (9), Anouk Rijpkema (10), Jolijn van Geenen (10) en Thijs van de Sanden van Jenaplanschool De Keg in Venray. De vier mogen zich na een interne opleiding nu officieel (hulp)mediator of assistent-trainer noemen.

Door Henk Lammen

Jaarlijks worden bij De Keg mediatoren opgeleid, kinderen uit groep 7 en 8. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet er eerst gesolliciteerd worden. De kinderen die daarna mogen deelnemen, leren hoe ze andere kinderen kunnen helpen bij het oplossen van een conflict. Vaardigheden die ze daarbij inzetten zijn onder andere actief luisteren, zich inleven, geduldig zijn en de ander in zijn waarde laten. Na een opleiding van vijf weken is het viertal kinderen nu (hulp)mediator of assistent-trainer. Jolijn en Thijs hebben al een jaar ervaring, want beiden liepen ook vorig jaar al mee in het traject. "Het is vooral een kwestie van je afvragen hoe je iemand kunt helpen. Hoe een conflict op te lossen", legt Jolijn uit. Thijs vult aan: "Als twee kinderen op het schoolplein een conflict hebben, kunnen ze het eerst zelf oplossen. Komen ze er niet uit, dan komen ze bij ons. Gaan we samen kijken hoe we het gaan aanpakken om het probleem uit de wereld te helpen."

'We willen pesten vóór zijn'

De leerkrachten May Rood en Leanne Oudenhoven begeleiden de kinderen tijdens het traject. Op De Keg is gekozen voor een specifieke aanpak van de sociaal-emotionele vorming. "Vanuit onze basisprincipes is het van groot belang dat we respectvol met elkaar en met onze omgeving omgaan. Dat geldt voor de gehele leef-/werkgemeenschap: kinderen, onderwijsteam en ouders", legt May Rood uit. Leanne Oudenhoven vult aan: "Hoe leren we begrip voor elkaar en elkaars standpunten op te brengen? Hoe gaan we om met conflicten? Waaruit blijkt dat we respect voor elkaar hebben? Dat zijn specifieke vragen die we ons stellen." Speciaal voor het Jenaplanonderwijs is er een aanpak gemaakt voor driejarige stamgroepen met de naam GoedvoorMekaar. "Door deze aanpak willen we pesten vóór zijn. Dus niet een protocol in werking laten treden als er al gepest wordt, maar proberen dit te voorkomen. We hebben dit beschreven in het document Protocol exceptioneel gedrag, waaronder pesten."

Pesten op basisscholen kan verschillende vormen aannemen. Een kind kan buitengesloten worden door een groep kinderen, maar een kind kan ook door één kind gepest worden. Er kan sprake zijn van verbaal pestgedrag: een kind wordt uitgescholden of er worden vervelende berichten via WhatsApp gestuurd. Het komt ook voor dat een kind fysiek gepest wordt en geduwd of geslagen wordt. "Op onze school wordt nooit gepest. Thuis doe ik het wel", lacht Anouk, "Mijn broertje plagen, dat is het grappigste."

"Natuurlijk komen ook op De Keg pesterijtjes voor", zegt Thijs. "Meestal is het een grotere groep die pest. Dan zeggen wij 'hou op'. Gaan ze toch door dan melden wij het bij de leraar." Jolijn reageert ook: "Pesten wordt hier amper gedaan op school. En als het gebeurt, dan lossen we het op." De jongste, Isa, kan zich wel een voorval herinneren van een jaar geleden. "Kinderen van groepen 6 en 8 waren aan het pesten. En schelden, dat heeft wel een half jaar geduurd. Uiteindelijk is het privé opgelost."

'Een knuffel om in te knijpen'

De afgelopen weken zijn de vier kinderen voorbereid op het behalen van hun diploma. "Daarvoor hebben we een stappenplan uit het hoofd geleerd. Wat te doen als er een conflict is, of een ruzie. Zo hebben we ook een rollenspel gedaan", legt Jolijn uit. "Ik ben erg blij dat ik heb mee mogen doen. Dat ik speciaal gekozen ben. Daar ben ik heel trots op. In het tweede jaar hebben we extra opdrachten gekregen zoals het schrijven van een gedicht of verhaal", aldus Thijs. Voor de jongste twee was het allemaal nog nieuw. "We moesten iets meenemen wat ons deed denken aan mediatie. Bijvoorbeeld een knuffel waarin je kunt knijpen als je boos bent. Of steun bij hebt als je verdrietig bent. Maar het kan ook een steen zijn, of een gedicht."