'Dorpsraden, neem contact op'

VENRAY | De tijd voor Beepower is rijp om van de zijlijn af te komen en met volle kracht de energietransitie waar Venray voor staat op te pakken. Met het postcoderoos-project in Oostrum, waarbij een zeventigtal gezinnen gezamenlijk zevenhonderd zonnepanelen op een bedrijfsdak leggen, liet Beepower onlangs weer van zich horen. Nu richt voorzitter Rob in het Veld zich rechtstreeks tot de dorpsraden: "Neem contact met ons op."

Door Henk Baltussen

Dat doet hij niet zomaar. "De energietransitie die ook in Venray op gang is gebracht, is niet meer tegen te houden. Het gaat er hoe dan ook komen. We kunnen met z'n allen blijven afwachten en reactief reageren, we kunnen ook proactief aan de slag gaan. Zoals met zonneparken. Ik roep de dorpen op zelf met plannen te komen. Beepower kan ze daarbij helpen. Neem daarom contact op."

Dat In het Veld nu met de oproep komt, is niet vreemd. Onlangs werd de Kode Venray vastgesteld. Daarin staan de Venrayse spelregels omschreven voor de opwek van zonne- en windenergie. In de maanden voor de vaststelling was veelvuldig sprake was van commotie en onduidelijkheden in enkele dorpen, als een ontwikkelaar zich meldde met plannen voor een zonnepark in de buurt.

Beepower, een coƶperatieve burgerbeweging die zich in Venray inzet voor creƫren en vergroten van draagvlak voor de energietransitie, stelde zich in die periode bewust afzijdig op. "We wilden geen deel uitmaken van de discussie", zegt In het Veld. "Er was en is veel tegenstand op alle fronten. Allemaal begrijpelijke emoties. Veranderingen hebben tijd nodig, je moet erover nadenken, maar blijf er niet in hangen. Natuurlijk, er wordt geld verdiend aan zonneparken. Daar is ook niets mis mee. Om miljoenen euro's zou het gaan. Maar waarom zouden we die niet zelf kunnen verdienen? Waarom kunnen dorpen niet zelf met een plan komen, het heft in eigen handen nemen? Zelf de plak aangeven die geschikt is voor zonnepanelen. Zelf een plan neerleggen bij de gemeente. Ik denk dat ze daar heel blij mee zijn."

'Waarom zouden we die miljoenen niet zelf kunnen verdienen?'

Beepower wil daar graag in participeren. Niet voor eigen gewin. "Beepower bestaat uit mensen die hun vrije tijd in de energietransitie steken", legt In het Veld uit. "Sommigen staan op zaterdag te vlaggen langs de zijlijn, onze passie ligt bij duurzame energie. Beepower kan expertise inhuren voor de dorpen, advies geven, partijen bijeen brengen. Hoe kan een dorp financieel het maximale eruit halen?"

Dorpen die het dichtste in de buurt liggen van het stroomverdeelstation op Keizersveld in Venray, komen het eerste in aanmerking voor zonneparken. Dat blijkt ook uit de plannen die in het gemeentehuis liggen. "Dat wil niet zeggen dat Ysselsteyn of Veulen niet hoeven reageren", zegt In het Veld. "Wie weet is er wat mogelijk op het gebied van waterstof. Binnen Beepower zit iemand die daar veel over weet."

Wethouder Martijn van der Putten is erg te spreken over het initiatief van Beepower. "Het zou prachtig zijn als we hier plannen uit de dorpen zelf krijgen. Echt van onderop, dus. Daar kunnen we als gemeente makkelijker aan meewerken dan aan initiatieven van ontwikkelaars van buiten. De acceptatie is namelijk erg belangrijk."