Politiek worstelt met Castenrays eco-landgoed

CASTENRAY | De oprichting van landgoed Peppelhof in Castenray zorgt voor flinke politieke hoofdbrekens. Het college weet niet goed wat het ermee aan moet en vroeg derhalve de raadscommissie van dinsdag daar helderheid over te geven. Dat kwam er niet echt van. Het presidium overlegt maandag hoe het verder moet.

Door onze redactie

Stichting Phien, initiatiefnemer van het bijna vijftien hectare grote landgoed, wil in Castenray een ecologische, zelfvoorzienende leefgemeenschap oprichten. In Melderslo en Grubbenvorst worden gelijksoortige plannen ontwikkeld. Peter Slijpen is namens Phien initiator van Peppelhof. Hij huldigt het principe dat één familie recht heeft op één hectare grond. Het grootste deel van het perceel wordt als voedselbos en natuur ingericht. Op de resterende oppervlakte komt een moestuin en een tijdelijke woning die op alle gebieden (water, stroom etc.) zelfvoorzienend is.
Op het terrein zijn al enkele activiteiten ondernomen. Buiten de boerderij die er van oudsher staat, wonen op het landgoed inmiddels al meer mensen en er is een asfaltweg aangelegd.
Stichting Phien heeft de gemeente kenbaar gemaakt in eerste instantie te willen starten met drie woningen. In de toekomst worden er dat in totaal dertien. Het betreft een tijdelijke bebouwing voor een periode van tien jaar, gaf Slijpen eerder aan. Daarna verdwijnen de woningen weer.
Het college heeft er evenwel een hard hoofd in dat die termijn van tien jaar in beton is gegoten. Want B en W hebben gerede twijfels dat het terrein binnen tien jaar zelfvoorzienend zal zijn. 'Daar zijn waarschijnlijk vele jaren mee gemoeid', verwacht het college. 'Het is dan ook niet te verwachten dat de woningen na tien jaar verlaten gaan worden'. Is dit wel een gewenste ontwikkeling?, vraagt het college zich af.

Omwonenden van het landgoed hebben al aan de bel getrokken. Ze ervaren nu al overlast van verkeersdrukte en verstoring van de rust in dat gebied. Een varkenshouder vreest dat hij een dorp in zijn achtertuin krijgt. Wat de politiek betreft: Samenwerking Venray, CDA en VVD hebben twijfels bij Peppelhof, ProVenray, Venray Lokaal, PvdA, SP en D66 hebben er geen of minder moeite mee. Opvallend hierbij is dat de coalitie (CDA, Venray Lokaal en D66) andermaal verdeeld is. Dat was ook al het geval bij de eventuele vestiging van een nieuwe varkenshouderij aan de Drabbelsweg in Veulen.