Drabbelsweg verdeelt coalitie

VEULEN/VENRAY | De plannen voor de bouw van een intensieve varkenshouderij aan de Drabbelsweg in Veulen splijt de coalitie. Dat leerde de commissievergadering Wonen dinsdagavond. D66 en Venray Lokaal zien nieuwbouw van twee stallen, waarbij het bestemmingsplan moet worden aangepast, niet zitten. Coalitiepartner CDA kan er wel mee uit de voeten.

Door onze redactie

Ook Samenwerking Venray en VVD keuren het initiatief goed van de familie Michels om aan de Drabbelsweg twee stallen voor zesduizend vleesvarkens op te richten. ProVenray, PvdA en SP keren zich net als Venray Lokaal en D66 tegen nieuwbouw op die plaats. Op dit moment staan er op die locatie twee verouderde stallen die al vele jaren (bijna) niet meer in gebruik zijn. Michels wil de oude panden slopen en vervangen voor nieuwbouw op een groter bouwblok. Die plannen stammen uit 2012. Toen betrof het één stal, twee jaar later werd dat bijgesteld naar twee stallen.

In de directe omgeving van de planlocatie staan zes burgerwoningen. Omwonenden zijn tegen de nieuwbouw en hebben zich al lange tijd verenigd met Marc Rongen als woordvoerder. Hij gaf al eerder aan dat meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan grote gevolgen heeft voor de omwonenden. Rongen gaf in een brief en tijdens het laatste Sprekersplein commissie en de gemeenteraad het advies mee 'geen overhaast besluit te nemen, want dat doet onrecht aan initiatiefnemer en omwonenden'.

De omwonenden zijn teleurgesteld dat drie partijen, die (als de partijdiscipline in acht wordt genomen), op een meerderheid in de raad (15 tegen 12) kunnen rekenen. Maar dat twee van de drie coalitiepartijen op de Drabbelsweg op de rem willen trappen, zien de buurtbewoners en Rongen als positief. "Een signaal dat deze bestemmingswijziging niet strookt met de visie veehouderij van Venray."

Lees verder pagina 5