SV United-middenvelder Bram Lookman snelt voorbij zijn directe tegenstander.
SV United-middenvelder Bram Lookman snelt voorbij zijn directe tegenstander. Foto: Jolijn van Goch

Eerste nederlaag United

Wanssum | De lange ongeslagen reeks van SV United kwam zondagmiddag abrupt ten einde. De winnaar van de eerste periodetitel in de vierde klasse G ging in eigen huis onderuit tegen middenmoter Achates: 2-3.

Door Aron van Peer

Het moet even onwennig aangevoeld hebben voor SV United: een competitiewedstrijd verliezen. De ploeg van trainer Fenne Smits, die vorige week zijn contract bij de club verlengde, verloor geen duel meer in competitieverband sinds 17 februari 2019. Toen werd er in het kampioensjaar in de vijfde klasse met 2-0 verloren op bezoek bij Egchel.

Dat seizoen werd er vervolgens alleen nog maar gelijkgespeeld tegen Grashoek en ook dit seizoen kende de promovendus een uitstekende reeks in de vierde klasse. Alleen SVEB wist tot nog toe een punt te pakken tegen United, dat de eerste periodetitel ongeslagen wist binnen te slepen.

Op sportpark De Meulebèèk opende Achates brutaal en deed het zeker niet onder voor de thuisploeg. Nadat United-doelman Bas Rademacher knap redding bracht uit een counter van de bezoekers, kwam United halverwege de eerste helft beter in de wedstrijd. Ondanks een uitgelezen mogelijkheid via een strafschop kwam de ploeg uit Meerlo en Wanssum niet tot scoren in het eerste bedrijf. Nadat Indy Phillips al eens de lat had geraakt met een goed afstandsschot, zag Michal Kolodziejski de keeper en de paal redding brengen op zijn slappe inzet vanaf elf meter.

Tien minuten na de onderbreking was het Achates dat op voorsprong kwam. Een schot van afstand werd van richting veranderd waardoor doelman Rademacher kansloos was. Het antwoord van United liet echter niet lang op zich wachten, want Rik van de Pasch zette de thuisploeg binnen tien minuten weer op gelijke hoogte.

Daarna volgden de doelpunten elkaar in rap tempo op. In navolging van United kreeg ook Achates een penalty vanwege een vermeende handsbal van Simon ter Braak. Nadat de bezoekers vanaf de strafschopstip opnieuw op voorsprong kwamen, mocht ook United weer aanleggen vanaf elf meter. Na de misser van Kolodziejski werd deze strafschop wel benut door Phillips, die zelf de penalty versierde: 2-2.

United kon echter niet lang genieten van die gelijkmaker. Binnen een paar minuten viel een afstandsschot van Achates ongelukkig binnen achter Rademacher. Ondanks een heus slotoffensief kwam United niet meer verder dan een inzet van Phillips op de lat, waardoor het na negen maanden weer weet wat verliezen is.

"We wisten dat we een keer gingen verliezen", vertelt een teleurgestelde Fenne Smits na afloop. "Het is zuur dat het vandaag gebeurt omdat je genoeg kansen hebt gecreëerd. Maar aan de andere kant denk ik dat het voor het groepsproces helemaal niet verkeerd is dat we weer eens verliezen." Ondanks de nederlaag blijft SV United koploper doordat ook achtervolger VV Heijen zondag onderuit ging.

United-Achates: 2-3 (0-0). Doelpunten SV United: Rik van de Pasch en Indy Phillips.

SV United: Rademacher; Peters, Van Sinderen, Hendrix (Van de Ven), Deenen; Ter Braak (Linders), Peelen, Lookman; Van de Pasch (Kleeven), Phillips, Kolodziejski.