Schone Lucht gaat door ondanks trap op rem dorpsraad

VENRAY | Schone Lucht, een werkgroep van Dorpsraad Ysselsteyn, gaat door met hulp bieden aan veebedrijven die buiten de rand van het dorp nieuw willen bouwen. Even was er twijfel bij de werkgroep om door te gaan, nadat dorpsraad en dorpsforum weigerden een handtekening onder een zienswijze te zetten. "Dit bevreemde ons, maar we gaan desondanks verder", aldus Jeu de Wit van Schone Lucht.

Door Henk Baltussen

De zienswijze betrof nieuwbouw van stallen en aanpassingen van bestaande stallen van twee veebedrijven aan de rand van het dorp. Omdat Schone Lucht in dat geval verhuizen uit de dorpsrand voorstaat, diende de werkgroep een zienswijze in bij de gemeente. "Omdat wij vinden dat er voor nieuwbouwstallen betere plekken in het buitengebied zijn. Maar dorpsraad en dorpsforum vonden het te ver gaan daar hun handtekeningen onder te zetten."
Desalniettemin besloot Schone Lucht door te gaan met hun werk waarvoor de dorpsraad het mandaat verstrekt. Dat werk is waar mogelijk meehelpen van het verplaatsen van veestallen uit de rand van Ysselsteyn om de geuroverlast en de veel te hoge fijnstofconcentratie in het dorp verder in te dammen. "We doelen hiermee op veebedrijven die binnen een kilometer afstand van het dorp zitten", legt De Wit uit. "Het gaat om zo'n twintig tot dertig veehouderijen. De meeste bedrijven in de rand hebben zich behoorlijk ontwikkeld. Is er nieuwbouw aan de orde of moeten er renovaties gebeuren, dan worden die bedrijven vaak niet gemotiveerd om actief te bekijken of verplaatsen een mogelijkheid is. Adviesbureaus vinden het vaak een heilloze weg en adviseren dan om er maar niet aan te beginnen. Wij willen met ondernemers in gesprek om aan te geven dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om nieuwe stallen in het buitengebied, ver weg van de dorpskern, te bouwen. Een andere speerpunt van ons is overheden te stimuleren nu een echt beleid te ontwikkelen. Neem nu de Visie Veehouderij Venray. Daarin wordt gesproken van een afwaartse beweging van bedrijven bij de dorpskernen. Daarvoor is nog niet echt actief beleid ontwikkeld."

'Geen actief beleid voor minder stallen bij dorpskernen'

"Dat geldt ook voor de provincie. Wat wij doen wordt wel eens uitgelegd alsof wij tegen de boeren zijn. Dat is absoluut niet zo. Maar veestallen dichtbij de dorpskern is een probleem. Erbuiten liggen wel mooie bouwblokken. Dat bedrijfswoningen in burgerwoningen veranderen, daarmee zijn wij niet blij. Want dat brengt allen maar beperkingen voor de boer in die omgeving met zich mee."
De Wit denkt dat zeven tot tien veebedrijven in de dorpsrand van Ysselsteyn zich over de nabije toekomst beraden. De stoppersregeling die maandag van kracht werd en tot 15 januari duurt, brengt daarin mogelijk voor een deel al helderheid, denkt De Wit, die aangeeft dat ook veehouders uit andere dorpen contact op kunnen nemen met Schone Lucht. Dat kan via dorpsraadysselsteyn@outlook.com.