Kerk zorgenkind in dorpsplannen Ysselsteyn

YSSELSTEYN | Wat moet er met het kerkgebouw in Ysselsteyn gebeuren? Dat is een heikel punt op weg naar toekomstbestendige accommodaties in het dorp. Eric Michels van RAP zei dat vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst van het Dorpsforum in dorpshuis De Smelehof.

Door Henk Baltussen

Michels is voorzitter van RAP (Realisatie Accommodatie Plan), dat eind 2021 een compleet plan bij het gemeentebestuur als het gaat om de toekomst van De Smelehof, sportaccommodaties, jongerencentrum Jera en de Odakerk. De gebouwen van De Smelehof en de jongerensoos zijn aan fikse opknapbeurten toe, of misschien zit nieuwbouw er wel in en de haalbaarheid van een sporthal wordt onderzocht. Het kerkgebouw zorgt binnen het RAP nog voor hoofdbrekens. 'Moet het kerkbestuur hulp krijgen?', was een vraag vanuit het dorpsforum. 'Het zou jammer zijn als dat de zaak gaat stagneren'. Een bij het dorpsforum aanwezig bestuurslid van de Odaparochie legde een deel van de vertraging bij het bisdom neer. "Het bisdom reageert nergens op. Maak maar een plan, dan keuren we het goed of af, krijgen we alleen maar te horen. Dat is moeilijk werken voor ons. Het dorp is eigenaar van het kerkgebouw, het bisdom heeft er zeggenschap over. Je mag lang niet alles met het gebouw. Het bisdom gaat er uiteindelijk over." Ook van de nieuwe Venrayse deken Ed Smeets hoeft de Odaparochie weinig te verwachten, liet de parochiebestuurder weten. "Het lijkt alleen maar strenger te zijn geworden."

Willie Koonings deed als bestuurder van het dorpsforum een oproep aan het kerkbestuur: "Zoek mensen om een kerkplan te kunnen maken. De plannen staan of vallen met de kerk. Dat moeten we toch niet willen."

Onderzoek nieuwe sporthal, architect tekent dorpshuis

Michels maakte ook duidelijk dat een multifunctioneel dorpshuis van de baan is. "Het gebouw slijt. Er zijn plannen voor aanpassingen. De architect is er al mee bezig." De gemeente heeft ruim een miljoen euro klaarliggen voor renovatie van het dorpshuis.

Heeft het gebouw van Jera de langste tijd gehad of kan een flinke opknapbeurt de levensduur van het pand verlengen? Michels: "Bouwkundig onderzoek moet uitwijzen hoe de staat van het gebouw is." Wat een nieuwe sporthal voor Ysselsteyn betreft, binnen enkele maanden is duidelijk of dat mogelijk is. Sportdisciplines als korfbal, volleybal en zaalvoetbal moeten er in elk geval een plek krijgen. Het zal aan de bezettingsgraad afhangen of een sporthal een haalbare kaart is in Ysselsteyn.