Alarmerend woningtekort

YSSELSTEYN | Ruim honderd woningen zijn op korte termijn in Ysselsteyn nodig om aan woonwensen van een kleine tweehonderd inwoners te kunnen voldoen. In samenspraak met de gemeente moet snel duidelijk worden waar en wanneer met bouwen kan worden begonnen. Vooral starters- en seniorenwoningen zijn hard nodig. Om ook woningzoekenden van buiten het dorp van dienst de te zijn, moeten er zelfs tweehonderd huizen komen.

Door Henk Baltussen

Dat blijkt uit een woningbehoefte-onderzoek dat dit jaar in Ysselsteyn is gehouden. De plaatselijke werkgroep Wonen, die het onderzoek uitvoerde, legde vorige week woensdag de conclusies aan het Dorpsforum voor. Zeker gezien het feit dat in het dorp nauwelijks bouwgrond voorhanden is. Een ander struikelblok is dat het gemeentebestuur officieel geen weet heeft van een woningbehoefte en woningtekort in Ysselsteyn. Dat heeft te maken met het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) van Ysselsteyn, dat de gemeenteraad in 2010 aannam. Zes jaar later lag er een nieuw DOP, dat om onverklaarbare redenen nooit door de raad is aangenomen. Waarom niet? Niemand die het woensdag kon uitleggen. Dus moet de raad het met het DOP uit 2010 doen. Daar kunnen de Ysselsteynse woningzoekenden niet veel mee. En om nu nog snel een nieuw DOP in elkaar te knutselen, daarvoor ontbreekt de tijd, concludeerde het Dorpsforum. Een gesprek met het college bood enig soelaas. 'Als Ysselsteyn met een onderbouwing komt, kunnen we toch verder, kregen we van het college te horen', aldus een werkgroeplid. 'We moeten dus de behoefte aangeven. Dat kunnen we met het onderzoek nu dus doen'.
Maar waar kan er gebouwd worden? 'Binnen de kring Ringweg, Heidse Peelweg en Ysselsteynseweg moet naar mogelijkheden worden gezocht', aldus de werkgroep. 'Bij de Kerkweg zijn bijvoorbeeld al mogelijkheden. We moeten met een duidelijk en concreet plan bij het college terugkomen. Dat wordt dan aan de gemeenteraad voorgelegd'.

Haast is geboden, zo viel bij het Dorpsforum te beluisteren. 'De leefbaarheid is in het geding'.

Uit het onderzoek bleek dat er behoefte is aan 86 koopwoningen (starters, senioren) en 21 huurwoningen. De woningzoekenden willen binnen twee jaar weten waar ze aan toe zijn. Het Dorpsforum ging akkoord met de koers van de werkgroep Wonen. Het college kan snel de onderbouwing van de actuele woningbehoefte in Ysselsteyn tegemoetzien.