De Duitse begraafplaats in Ysselsteyn was plots weer landelijk nieuws.
De Duitse begraafplaats in Ysselsteyn was plots weer landelijk nieuws. Archief Peel en Maas

Commotie over paviljoen

YSSELSTEYN | En ineens was begin deze week de Duitse militaire begraafplaats weer eventjes landelijk nieuws. De bouw van het Tolerantiepaviljoen op de begraafplaats aan de Timmermannsweg vormde de aanleiding voor een ingezonden brief in deze krant. Een brief van Stichting Oorlogsslachtoffers die niets aan duidelijkheid te wensen overliet. "Met het paviljoen wordt de begraafplaats een educatieve kermis."

Door Henk Baltussen

Venraynaar Fred van den Munckhof van de stichting vreest dat de nieuwbouw een toeristische attractie wordt. Tevens keert hij zich fel tegen de afbraak van het uit 1957 stammende kantoortje van kapitein Timmermans bij de ingang van de begraafplaats. Het gebouwtje moet plaatsmaken voor het paviljoen. Volgens Van den Munckhof is de sloop historisch gezien en als geheel van de begraafplaats met zo'n 32.000 oorlogsgraven een historisch verlies.

Stichting Oorlogsslachtoffers stelt zich tot taak om achtergronden van gesneuvelde Duitse militairen die in Ysselsteyn begraven zijn, te achterhalen. Dat doet de stichting uit interesse en om nabestaanden informatie te geven. De stichting vindt daarbij dat het kerkhof sober van karakter moet blijven. De bouw van het Tolerantiepaviljoen past daar niet in. "Vooral de educatieve en toeristische taakstelling die Venray hier aan geeft wekt verbazing en roept vraagtekens op", meent Van den Munckhof. "Die bouw houden we niet meer tegen, maar we hebben tenminste ons zegje gedaan."

'Geen sprake van bier of dansen op dooie nazi's'

Daar deed Van den Munckhof in een landelijk dagblad nog een schepje bovenop. 'De doden moeten met rust worden gelaten', liet hij noteren. 'Maar nee, de initiatiefnemers geven dit beladen oord liever een toeristische, educatieve draai. Door er een soort attractie van te maken worden al die duizenden doden feitelijk commercieel vermarkt. Dat kan absoluut niet. Bijna niemand weet wat Limburgse overheden hier uit de grond stampen. Want biertjes en, wie weet, straks pannenkoeken en een draaimolen? Dat staat gelijk aan dansen op dode vijanden.'

Sjoerd Ewals, educatief medewerker op de begraafplaats, vindt de uitlatingen jammer en ongepast. "In de krant wordt de suggestie gewekt dat wij ook zijn gehoord. Dat is niet zo. De mensen van de stichting kennen we goed. Heel jammer dat zulke bewoordingen zijn gekozen. Er is absoluut geen sprake van bier drinken of dansen op dooie nazi's. Het wordt een integer, educatief centrum."