Rianne Seijkens (links) en Ankie Billekens van het project Shape.
Rianne Seijkens (links) en Ankie Billekens van het project Shape. Foto: Henk Lammen

Blijf in Shape (video)

Venray | In 2017 startte in samenwerking met diverse lokale en regionale partners het leefstijlprogramma Shape Venray. Doel van het programma was om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht uit de gemeente Venray te stimuleren tot en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl. Vanuit de landelijke regeling Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht werd het project twee jaar financieel ondersteund. Deze maand werd Shape in afgeslankte vorm voortgezet.

Door Henk Lammen

Rianne Seijkens (32) van Oxigym Bootcamppower in Horst neemt iedere maandag een groep van zo'n twaalf kinderen 'onder handen'. Zij onderstreept het belang van het project. "Shape heeft twee jaar gedraaid op subsidies van verschillende partijen en gaat nu verder onder de vlag van de gemeente Venray (Venray Beweegt, red.), die het probleem van overgewicht bij jonge kinderen onderkent en daarmee ook het belang van het project ondersteunt. De afgelopen twee jaar kwamen de kinderen twee keer per week bij elkaar, nu is dat nog een keer." Uitvalsbasis van Shape is de sportzaal van het multifunctioneel centrum in de wijk Brukske. Een groep jongeren vanaf een jaar of acht is een traject van achttien weken ingegaan. Eind maart 2020 is de laatste les, met als slotstuk een fysieke test. Seijkens: "De kinderen zijn doorverwezen door hun kinderarts of GGD, maar ook via leerkrachten van basisschool Krokodaris zijn kinderen ingestroomd." Dat overgewicht onder jongeren een steeds groter probleem is in Nederland, blijkt uit de nieuwste cijfers in de Jeugdmonitor van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). In 2018 had 16 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar overgewicht. Van die groep had 12,8 procent matig overgewicht en 3,0 procent ernstig overgewicht (obesitas). Het totaal van 15,8 procent te zware kinderen en jongeren is hoger dan in 2000, toen het nog 12,5 procent was.

De kick-off van Shape was in 2017

Shape is meer dan een aaneenschakeling van gymlesjes op maandag. "Het is een combinatie van gezonde leefstijl, voeding en beweging. Drie factoren die bepalen of kinderen wel of geen overgewicht hebben of krijgen", verduidelijkt Rianne. "Theorie en praktijk zijn met elkaar verweven. Gymlessen, bootcamp, krachttraining, maar ook een bezoek aan de supermarkt. Kijken in de schappen wat gezond is en wat niet. We gaan samen koken, spelen een quiz. In feite maken we dingen spelenderwijs duidelijk." Het is vooral ook een proces van samenwerken en samen doelen bereiken. "Tijdens teamopdrachten dienen kinderen vooral samen te werken. Zaak is om de drempel te verlagen, durven te praten over overgewicht. Een stukje schaamte te overwinnen, want dat speelt vooral bij kinderen. Ouders worden nauw betrokken bij het programma. Zij spelen immers een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van een sportieve en gezonde leefstijl van hun kind. Zodat ze ook na het traject bewust bezig blijven met die gezonde leefstijl. Kinderen die kilo's afvallen is een doel, maar blijven bewegen en zich fitter voelen op de lange duur is veel belangrijker. Binnen Shape kijken we ook naar een geschikte sport en sportclub voor de kinderen." In april 2020 krijgt Shape een vervolg met een nieuwe groep kinderen. Voor meer informatie/aanmelding stuur een email naar info@bootcamppower.nl.