Merel Gerritzen speelt in Shrek de hoofdrol van Fiona.
Merel Gerritzen speelt in Shrek de hoofdrol van Fiona. Foto: Henk Lammen

'Even uit de werkelijkheid stappen'

Venray | Theaterschool Hakoena in Wijchen presenteert in de weekenden van 19 tot en met 21 en van 26 tot en met 28 juni 2020 de musicalproductie Shrek. Merel Gerritzen (18) uit Venray neemt de hoofdrol van Fiona, die trouwt met Shrek, voor haar rekening.

Door Henk Lammen

In haar naaste omgeving was het van jongs af aan al duidelijk. Zet Merel op een podium en ze vermaakt zich wel. Zang, dans, spel, het maakte voor de 18-jarige Venrayse niks uit. Het wekte dan ook geen verbazing dat ze zich als 12-jarige aanmeldde voor de musicallessen van Kunstencentrum Jerusalem. Ze bewaart goede herinneringen aan die tijd. "Met heel wat leuke hoogtepunten en voorstellingen. Spotlight was de eerste, maar ook Alice, Whoami en Aladdin." Na haar middelbare schoolopleiding aan het Raayland College koos ze voor een vervolgopleiding Zorg en Welzijn. Een keuze met haar verstand, niet het gevoel. "Ik wilde eigenlijk altijd iets met kunst en cultuur doen." De switch naar de Nederlandse Musical Academie in Arnhem was dan ook te verwachten. Als tweedejaars studente voelt ze zich als een vis in het water. "Ik kwam op een open dag voor het eerst binnen. Het was meteen 'dit is het, dit voelt prettig'." Merel pendelt iedere dag op en neer tussen Venray en Arnhem. Ze heeft het er graag voor over. "Het is zwaar, maar ik doe nu, wat ik het liefste doe. Zingen, dansen, acteren, werken aan eigen producties. Creatief bezig zijn, verhalen en dialogen schrijven, vooral praktisch en bijna geen theorie. Hier kan ik me helemaal in uitleven." Ze geniet van de creatieve vakken in haar beroepsopleiding. "Spel, liedinterpretatie, dansen, ballet. Je leert gelijktijdig zingen en dansen, het moeilijkste dat er is, zonder buiten adem te geraken. Ik weet nog dat ik in het eerste jaar na een uur repeteren iedereen bekaf was. Nu werk je met ademsteun, dat zit gewoon in je systeem."

'Ik ben verslaafd aan Disney'

In de 3-jarige opleiding krijgt ze ook lessen Nederlands en Engels en algemene ondernemersvaardigheden. "Je leert jezelf te promoten, zelf een bedrijf te starten of als zzp'er aan de slag te gaan." Merel Gerritzen loopt op dit moment stage bij Centerparcs Het Meerdal in America. Vier dagen per week entertainen, presenteren en zingen in het vakantiepark, drie dagen studeren in Arnhem. De agenda is iedere week helemaal vol. Het vormde voor haar geen beletsel om zich in te schrijven bij de theaterschool in Wijchen. Toen de nieuwe productie bij Hakoena werd gelanceerd, schreef ze zich meteen in voor de rol van Fiona. Na de auditie was het raak en medio volgend jaar mag ze stralen in Shrek. "Ik ben helemaal gek met fantasieproducties. Ik ben verslaafd aan Disney, met name Harrie Potter vind ik geweldig. Dat is ook waarom ik geniet van musicals. De vrijheid, even uit de werkelijkheid stappen. Om iemand te zijn die ik in werkelijkheid niet ben." Over haar toekomstplannen maakt ze zich nog weinig zorgen. "Het is een keihard vak. Dat schrikt me wel eens af. Een toekomstdroom? Ik zou graag een keer in de musical Elisabeth de rol van keizerin Sisi willen spelen. Dat lijkt me fantastisch."