Burgemeester Anton Ederveen in het gemeentehuis van Valkenswaard.
Burgemeester Anton Ederveen in het gemeentehuis van Valkenswaard. Foto: Gem. Valkenswaard

Anton Ederveen

VALKENSWAARD | Anton Ederveen mag dan wel in Nijmegen zijn geboren en zijn eerste drie jaar in Holthees hebben doorgebracht, hij voelt zich Venraynaar. Een echte. "Ik heb in Venray een fantastische jeugd gehad en kom er graag en regelmatig terug." De lach van oor tot oor van de huidig burgemeester van Valkenswaard spreekt boekdelen.

Dat zijn vrouw Brigit (Otten is haar meisjesnaam) eveneens Venrayse roots heeft, versterkt het gevoel alleen maar bij de 48-jarige Ederveen. "Mijn schoonouders, mijn vader en een broer van mij met zijn vriendin wonen er nog steeds. Met regelmaat rijden we naar Noord-Limburg voor familiebezoek. En de Venrayse kermis natuurlijk, die slaan we nooit over."

Of Ederveen het er naar zijn zin heeft, is een overbodige vraag. Hij draagt immers al ruim twaalf jaar de Valkenswaardse ambtsketen. Afgelopen lente werd zijn termijn met nog eens zes jaar verlengd. Maakt hij die derde termijn vol, dan zou hij zomaar eens de langstzittende burgemeester van Nederland kunnen zijn.

Jongste burgervader

Toen de oud-Venraynaar in maart 2007 als 36-jarige werd benoemd tot burgemeester van Valkenswaard, was hij op dat moment de jongste burgervader van Nederland. Burgemeesterscijfers en -feitjes, Ederveen is er niet zo mee bezig. "Ik vind het in Valkenswaard gewoon heel erg leuk. Elke dag is hier nog steeds een andere. Daarbij wonen wij in Valkenswaard met ons gezin heel plezierig. Word ik hier nog uitgedaagd, vraag ik me wel eens af. Jazeker, dat word ik. Nog altijd. Daarom was het besluit voor een derde termijn niet moeilijk. Ik ben geen carrièretijger. Ik mag doen wat ik leuk vind. Ik hoef niet naar bijvoorbeeld Den Haag. Het lokale bestuur past me als een jas. Onze zoon Teun is vier. Onlangs zijn we hier op zoek gegaan naar een school. Dat speelt ook mee in het nemen van dergelijke besluiten."

'Mijn broers en zus hebben andere politieke kleuren'

Natuurlijk merkte Ederveen de burgemeestersvacature in Venray op. "Dat speelde in dezelfde tijd als mijn herbenoeming. Al eerder, tijdens de nieuwjaarstoespraak van 2018, vertelde ik graag in Valkenswaard te willen blijven. Als een vacature langskomt is dat voor mij geen aanleiding te solliciteren. De aanleiding moet anders zijn."

Tokkies

Nee, Ederveen werkte nooit bewust naar het burgemeesterschap toe. "Het is me overkomen na een logische aaneenschakeling van zaken. Ik zat al vroeg in een politiek netwerk. Dat begon al thuis. Mijn vader was bestuurslid van CDA Venray. Die partij stond me wel aan. Of dat wat met mijn vader te maken heeft, denk ik niet. Mijn twee broers en zus hebben bijvoorbeeld andere politieke kleuren. In 1986 ten tijde van toenmalig CDA-premier Ruud Lubbers werden er allerlei CDA-jongerenafdelingen opgericht. Dat hebben we toen met onder meer Jan Loonen (huidig CDA-wethouder in Venray red.) gedaan. Ik was toen vwo-leerling op Jerusalem waar ik ook in de leerlingenraad en de MR zat. Je was bezig met maatschappelijke vraagstukken en je dook de kroeg in. Vaak was dat discotheek Pentagon of café De Koets. Een fantastische tijd was het."

Na het vwo studeerde Ederveen enige tijd geschiedenis en later Spaans aan de Universiteit van Amsterdam met de bedoeling Internationale betrekkingen te gaan doen. Dat lag hem niet, met als gevolg dat hij werd opgeroepen voor de militaire dienstplicht die hij als hospik invulde in Ermelo. Ederveen gebruikte die tijd om zich te oriënteren op een volgende studie. Het werd politicologie met als specialisatie bestuurskunde in Amsterdam. Het was een logisch vervolg op een al langer ingeslagen politiek pad. Ederveen werkte zes jaar als beleidsmedewerker voor de CDA-Tweede Kamer-fractie in Den Haag en was raadslid in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West (Geuzenveld-Slotermeer). Daar werd hij aansluitend wethouder en vicevoorzitter. "Dé achterstandswijk in Amsterdam was het. De Tokkies en de moordenaar van Theo van Gogh woonden er ook", aldus Ederveen die zodoende al vroeg een gepokt en gemazeld bestuurder was.

Ondermijning

"In die tijd hadden Brigit en ik een weekendrelatie met een appartement in Eindhoven. Zij studeerde aan de kunstacademie en woonde en werkte in Maastricht, ik in Amsterdam. Eindhoven lag daar precies tussenin. Wat waren we blij met de OV-jaarkaart."

Ederveen moest zich in 2006 noodgedwongen wat nadrukkelijker bezighouden met zijn toekomst. "Het wethouderschap in Amsterdam was voor mij over nadat het CDA de verkiezingen verloor. Iemand vertelde me dat ik geschikt was voor het burgemeestersvak. Had ik nooit bij stilgestaan. En toeval of niet, even later kwam de vacature van burgemeester in Valkenswaard voorbij."

Ondanks dat ondermijning en de drugeconomie ook in Valkenswaard een hot item is en ook Ederveen bedreigingen niet vreemd zijn, vergalt dat het plezier in zijn werk niet. "Valkenswaard is een heel actieve gemeenschap met vooral in de zomer heel veel evenementen. Maar al tientallen jaren splijt een drukke provinciale weg het dorp. Dat staat verdere ontwikkelingen in de weg. Al ver voor mijn tijd werd naar oplossingen gezocht. De kogel is nu door de kerk. Er komt een nieuwe verbindingsweg buiten de kern om en de gemeente neemt de drukke weg door het centrum over. Er komen mogelijkheden het dorp beter te gaan inrichten." Het is duidelijk. Anton Ederveen is nog niet klaar in Valkenswaard.

Afbeelding