Vervolg pagina 3

Leunen wil groene buffer behouden

Leunen | De dorpsraad van Leunen ondersteunt de duurzaamheidsambities van de gemeente Venray, maar neemt geen afwachtende houding aan voor wat betreft de beoogde zonneweide aan de Laagriebroekseweg. Om zijn standpunten uit het dorpsontwikkelingsplan (DOP) tegemoet te komen, moeten er volgens de dorpsraad alternatieve locaties onderzocht worden.

De dorpsraad hecht er veel waarde aan dat de kwalitatieve uitgangspunten op orde zijn en dat participatie voor alle inwoners van het dorp mogelijk is. 'Hier wordt nog helemaal niet over gesproken door initiatiefnemers. Recentelijk is dorpsraad Leunen door initiatiefnemer Solarcentrury geïnformeerd over het plan om een zonneweide te realiseren aan de Laagriebroekseweg', laat de dorpsraad in een schriftelijke reactie weten. 'Inmiddels hebben wij ons ook laten informeren door verschillende omwonenden die hun bedenkingen hebben over de plannen. Plannen met een dergelijke schaal hebben impact voor omwonenden en bij plannen rondom grootschalige energieopwekking verschilt de publieke opinie significant. Dat hebben we kunnen waarnemen bij eerdere initiatieven voor grootschalige energieopwekking in de gemeente Venray en bij duurzaamheidsavonden die de gemeente organiseerde'.

De dorpsraad had daarnaast graag gezien dat beekdalen en landbouwgrond worden ontzien bij de realisatie van grootschalige energieopwekking. 'Het lijkt immers logisch om eerst daken van loodsen en andere vastgoedobjecten te voorzien van zonnepanelen en hier, als gemeente, meer dwingend op te sturen. Dat wil echter niet zeggen dat de dorpsraad zijn ogen sluit voor de duurzaamheidsopgave die we als maatschappij in de gehele energietransitie hebben en de verantwoordelijkheid die we hier als dorp in moeten nemen. De verdeling van de lusten en lasten van dergelijke projecten moeten echter wel in balans zijn'.

Dorpsraad Leunen wil dat er naar alternatieven gekeken wordt

Daarnaast dient, volgens de dorpsraad, de omvang en vorm van participatie van de omgeving op orde te zijn en is er een goede landschappelijke inpassing noodzakelijk. 'Wij staan voor de algehele leefbaarheid in het dorp en we hebben het initiatief van Solarcentury getoetst aan ons DOP, welke recentelijk is geactualiseerd en tot stand is gekomen met input vanuit onze gemeenschap. Hierin staat beschreven dat de Leunse gemeenschap waarde hecht aan de groene buffer om het dorp en dat dit open en rustieke karakter van dit gebied behouden dient te worden. De naam Leunen is immers afgeleid van Loenen, wat mooie stille plaats aan het water betekent'.

Omdat het initiatief volgens de dorpsraad direct impact heeft op het laatste open gebied rondom Leunen en 'het plan de landschappelijke waarden van dit mooie stukje natuur aanzienlijk beïnvloedt', hecht dorpsraad Leunen er waarde aan dat er alternatieven en alternatieve locaties worden onderzocht.