Afbeelding
Foto: Persfoto

Staatssecretaris bezoekt projecten

Venray | Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft maandag een bezoek gebracht aan Blitterswijck en Venray, waar hij onder leiding van Wonen Limburg een aantal projecten bezocht en in gesprek ging met samenwerkingspartners (gemeente Venray, Wauw Speciaal voor jou!, Unik, MetGGZ, Stichting Kapstok) en huurders.

In Blitterswijck bezocht Blokhuis een woning waar hij in gesprek ging met de bewoner die onder de vlag van Housing first passende huisvesting heeft gevonden. Housing First is een vorm van wonen met ambulante, intensieve begeleiding en bedoeld voor dakloze mensen met meervoudige problemen, waarbij de toewijzing van een woning de start is van een traject waarbij zelfstandig wonen het doel is.

Na zijn bezoek aan Blitterswijck reed het gezelschap door naar het voormalig verzorgingshuis Schuttersveld, waar samen wonen, zorgen, leren en werken onder één dak plaatsvinden. Schuttersveld vormt al jaren een centrale plek in de wijk. Met de nieuwe invulling van kompaswoningen en maatschappelijke partners bleef deze functie bestaan. Schuttersveld biedt perspectief voor alle bewoners in de wijk. Er is met de staatssecretaris en de samenwerkingspartners gesproken over de verschillende woonvormen en doelgroepen die in het Schuttersveld wonen en hoe zij deze samenwerking mogelijk maken. "De opzet van Schuttersveld is bijna utopisch", aldus Blokhuis.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het herstelhuis, dat zich op de eerste verdieping van het Schuttersveld bevindt. In het Herstelhuis kunnen mensen met psychische problemen die vastlopen in hun eigen huis, leven en/of omgeving, maximaal veertien dagen bijkomen. Even afstand nemen en rust vinden. Ze kunnen er praten met ervaringsdeskundigen die zijn opgeleid tot hulpverlener. Of met lotgenoten die ook tijdelijk in één van de vier kamers van het Venrayse Herstelhuis logeren. Een kort verblijf in het Herstelhuis kan ervoor zorgen dat een crisis of opname in een kliniek niet meer nodig hoeft te zijn. Venray heeft het eerste herstelhuis van Nederland. De staatssecretaris gaf aan het eind van de bijeenkomst onder meer aan een goed beeld te hebben gekregen van de effecten van de ambulantisering op onze gezamenlijke omgeving en de rol die Wonen Limburg pakt om het thuisgevoel weer van iedereen te laten zijn.

Op de foto van links naar rechts: Karlijn Versteegen (Wonen Limburg), Theo Theunissen (Buro Andersom), Erna Arnoldus (Zelfregiecentrum), Anke Hurkmans (Wauw speciaal voor jou!), Marleen van Ulft (Wonen Limburg), staatssecretaris Paul Blokhuis, Ivo van Rees (Wonen Limburg), wethouder Anne Thielen, Kaj Hendriks (Buro Andersom).