Afbeelding
Foto: Persfoto

Eerste Dialoog- tweedaagse

Venray | Vrijdag 1 en zaterdag 2 november is in de schouwburg van Venray de Dialoog-tweedaagse gehouden. Vijftig liefhebbers hebben in kleine groepen met elkaar het goéde gesprek gevoerd aan de hand van het thema Tradities . Deze eerste versie in de schouwburg is de deelnemers prima bevallen. De organisatie – Venray in Dialoog – nam zaterdagmiddag ook afscheid van haar beschermheer; burgemeester Hans Gilissen.

Om de dialoog bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, draagt Venray in Dialoog al vanaf 2012 bij aan de landelijke Week van de Dialoog. De opzet is in 2019 vernieuwd door de wens om alle deelnemers op één centrale en aansprekende locatie te ontvangen en bijeen te brengen, zodat zij letterlijk de kracht van de dialoog ervaren. Zowel op 1 als op 2 november vulden zich drie dialoogtafels, waar onder leiding van de getrainde gespreksleiders van Venray in Dialoog openhartige gesprekken werden gevoerd. Directeur Paul Franssen heeft de wens voor één centrale locatie ingevuld. Hij stelde de foyer van de eerste verdieping beide middagen ter beschikking aan Venray in Dialoog. In deze ruimte konden de deelnemers ongestoord met elkaar in gesprek.

Het gespreksthema van 2019 was Tradities. Een breed thema, waar ieder mens ervaring mee heeft en alle deelnemers aan de Dialoog-tweedaagse dus mee uit de voeten konden. Er ontstonden bijzondere gesprekken, mede dankzij de deelname van een groep jonge Syrische inburgeraars. Veel verschillende tradities zijn aan tafel met elkaar gedeeld, waardoor de deelnemers elkaar (beter) hebben leren kennen. Ook zijn er nieuwe sociale contacten opgedaan.

Voor de werkgroep Venray in Dialoog een mooi resultaat en reden om volgend jaar de Week van de Dialoog op vergelijkbare wijze in te richten. De burgemeester is vanaf het ontstaan van Venray in Dialoog beschermheer van het initiatief. Hans Gilissen was zaterdagmiddag één van de enthousiaste deelnemers. Na afloop heeft de werkgroep hem als dank voor zijn jarenlange inzet en betrokkenheid in het zonnetje gezet.

Vanaf 2002 verspreidt dit burgerinitiatief zich over Nederland en België. Gerard van den Buijs nam het mee vanuit Tilburg en binnen enkele jaren ontstond ook in Venray een vaste kern van vrijwilligers die zijn opgeleid tot gespreksleider. Zij promoten de dialoog als verbindende gespreksvorm. Dat doet de werkgroep Venray in Dialoog onder meer met het maandelijkse Dialoogcafé bij Goesting en met de Dialoog-award, een wisseltrofee voor een inwoner of organisatie die de dialoog stelselmatig toepast. Meer info via www.venrayindialoog.nl of e-mail info@venrayindialoog.nl .