Veroordeelde weer opgesloten

MAASTRICHT/YSSELSTEYN | De 28-jarige Roermondenaar R. H., veroordeeld voor diefstallen, inbraken en mishandelingen in Ysselsteyn, moet terug naar de gevangenis. Dat besloot de rechtbank vorige week in Maastricht. De veroordeelde, die onder meer op 19 augustus 2018 een elleboogstoot uitdeelde aan de uitbaatster van Herberg de Peel, hield zich namelijk niet aan de strenge voorwaarden van de reclassering.

Door Geert van der Star

De rechters veroordeelden H. in september voor acht diefstallen, de heling van een bromfiets en een telefoon, een vernieling, twee mishandelingen, het bezitten van valse bankbiljetten en het 'handelen in strijd met een gegeven gedragsaanwijzing en opgelegd huisverbod'. Een groot deel van de feiten vond plaats in Ysselsteyn. Hij kreeg toen een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden onvoorwaardelijk. Dat half jaar had hij al uitgezeten in voorarrest.

De rechters vonden toen al dat al deze feiten eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf rechtvaardigden. Daarbij wezen ze nadrukkelijk op de inbraken, waarvan er twee 's nachts werden gepleegd. De man was echter vanwege psychische problemen 'verminderd toerekeningsvatbaar' en zonder behandeling werd het recidiverisico als 'hoog' ingeschat. De man had daarbij na zijn voorarrest eindelijk 'de juiste behandelplek' gevonden, terwijl hulpverlening in het verleden nooit was aangeslagen.

H. kreeg daarom de kans om 4 jaar lang, onder toezicht van de reclassering, zijn therapie voort te zetten. De man hield zich echter niet aan deze 'bijzondere voorwaarden'. Dat was voor de Maastrichtse rechtbank de reden om de man drie maanden lang terug te sturen na de gevangenis. H. kreeg echter ook weer een nieuwe kans.

Na het uitzitten van de celstraf mocht de veroordeelde onder dezelfde voorwaarden zijn behandeling voortzetten. Van de 'voorwaardelijke celstraf bleven dus nog 9 maanden over.