Aanjaagteam Venray kan verder

VENRAY | Actiever op zoek gaan naar ondernemers die in het centrum van Venray aan de slag willen en sterker inzetten om in de zogenaamde transformatiegebieden winkels om te zetten in woningen of andere bestemmingen. Het zijn enkele speerpunten van het aanjaagteam voor de komende periode. "En we zoeken met Dichterbij verder om in één van de transformatiegebieden enkele tientallen zorgappartementen voor ouderen te kunnen realiseren", zegt aanjaagteam-voorzitter Rob van Leuven.

Door Henk Baltussen

Wat dat laatste betreft: in eerste instantie waren de pijlen gericht op De Bleek om daar in samenwerking met Wonen Limburg winkels te transformeren voor de plannen van Dichterbij.

"Maar dat bleek een heilloze weg", zet Van Leuven, die zelf in Deurne woont. "Er was geen draagvlak, het werd allemaal veel te duur. Maar we zoeken verder in de transformatiegebieden."

'Zoeken naar plek voor tientallen zorgappartementen bij centrum'

In die vijftal gebieden, veelal gelegen aan de rand van het winkelcentrum, zoals een deel van De Bleek-zuid, Hofstraat en Postweg, is het de bedoeling dat bij panden de winkelfunctie geleidelijk aan verdwijnt.

"Niet per se met de bedoeling daar woningen van te maken", zegt Van Leuven."Het kan ook een andere bestemming zijn. Wel is duidelijk, zegt ook de centrumvisie, dat het winkelcentrum moet krimpen. Dat kan alleen door winkelvloeroppervlakte uit de voorraad te halen. Zo kan Venray de 15 procent leegstand van nu verkleinen. Overigens is er nu sinds 2016, toen het aanjaagteam begon, ongeveer 2000 vierkante meter minder leegstand."

Het aanjaagteam, eind 2016 door ondernemersvereniging Venray Centraal, een aantal vastgoedeigenaren en de gemeente opgericht, is een katalysator die ondernemers en vastgoedeigenaren moet stimuleren het centrum aantrekkelijk, onderscheidend en toekomstbestendig te maken.

Dat team, met Van Leuven, twee leden van Venray Centraal, twee vastgoedeigenaars en een gemeenteambtenaar, gaat op de ingeslagen weg verder.

De speerpunten van de afgelopen jaren zijn deels of helemaal gerealiseerd.

"De situatie op het gedeelte van de Bleek bij de Jumbo is verbeterd en de vier lege hoekpanden op de kruising Schoolstraat en Kapelstraat zijn weer vol - wel dreigt er eentje weer leeg te komen - en de winkelleegstand is niet groter geworden", somt Van Leuven op. "De verhuizing van de bieb naar het oude AH-pand staat op stapel en de plannen om het Gouden Leeuwplein en omgeving aan te pakken zijn bekend."

'Bieb in oude AH-pand, dan Venray onder gemiddelde leegstand winkels'

De leegstand wordt op diverse plaatsen wat gemaskeerd met kunst in de etalage en enkele grotere panden in de Grotestraat wordt langzaamaan weer gevuld.

'Lopende' speerpunten zijn de nieuwe invulling van de transformatiegebieden en het opheffen van winkelfuncties.

"Mocht de bieb in het oude AH-pand komen, dan wordt zo'n 1.500 vierkante meter winkeloppervlakte ontrokken en vermindert de winkelleegstand in Venray meteen van 15 naar 11 procent", rekent Van Leuven voor. "Dan zit Venray onder het landelijke gemiddelde. Dat Venray in vergelijking met vergelijkbare plaatsen het slecht zou doen, is dus echt onzin. Venray wordt niet leeggetrokken door een ander plaats, zoals Schiedam door Rotterdam. Het centrum moet hier alleen wat inklinken."

"Ideaal is twee supers en een discounter in het centrum"

Het feit dat de gemeenteraad tegen de vestiging stemde van de Aldi op de plaats van de Dr. Poelsschool, noemt Van Leuven een gemiste kans.

"Een Aldi op die plaats was precies wat het centrum nodig had. En in de centrumvisie is een derde supermarkt in het centrum een concrete wens. Ideaal voor plaats als Venray is twee supers en een discounter in het centrum. Dat kan nu niet meer."