Boeren debatteren over toekomst van de landbouw

Veulen | Tijdens het boerendebat bij zorgboerderij De Haam in Veulen bleek vrijdagavond dat boeren best willen verduurzamen. Toch werd ook duidelijk dat de boeren in de provincie Limburg absoluut niet op één lijn zitten als het gaat over de toekomst van de landbouw. De diverse sectoren houden er allemaal andere belangen op na.

Is er een kloof tussen de agrarische sector en samenleving? Debatleider Marc van der Sterren trapt het gesprek af met een gevoelige kwestie. Mark van Lipzig (34), melkveehouder uit Velden, is een van de boeren die het debat aangaat. Volgens hem is er wel sprake van een kloof, maar hoeft dat niet negatief te zijn. "Ik merk dat de meeste mensen nog steeds achter de agrarische sector staan. Ze weten misschien niet altijd wat de boeren precies doen, maar steunen ons wel. Ik proef nog steeds veel sympathie voor onze sector."

Zef Soogelee, onder meer houder van veertig runderen, draait de vraag om. "Je hoort weleens: burgers komen niet meer bij de boer op het platteland. Maar komen wij weleens in de stad? Je kunt ook bij jezelf te rade gaan." Het commentaar van Soogelee leidde verschillende keren tot reacties uit de zaal. De rundveehouder uit Ransdaal verdient zijn geld door direct aan de consument te verkopen. Daarnaast verkoopt hij kerstbomen en verdient hij wat bij in de toeristische sector. 'Zo kunnen niet alle agrariërs hun geld verdienen. Knap dat jij het zo kunt, maar dit is niet voor iedereen weggelegd', klonk het uit de zaal. De agrarische sector staat de laatste maanden volop in de schijnwerpers. Hoofdpijndossiers als de boerenprotesten, de stikstofcrisis en saneringsregeling voor varkenshouderij passeerden allen de revue. Volgens Soogelee moeten de boeren hun ogen niet sluiten voor de problematiek. "We houden te veel dieren op een te kleine plek. We moeten niet doen alsof de problemen niet bestaan. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik niet in de gemeente Venray woon. Bij mij in Ransdaal is de lucht veel schoner."

'De toegevoegde waarde van onze producten moet flink omhoog'

Er wordt door de aanwezige boeren ook in oplossingen gedacht. Onder meer Fred Willems, biologische groenteteler uit Grubbenvorst, is daar flink mee bezig. "Door te innoveren probeer ik de toegevoegde waarde van mijn producten te vergroten. De kostprijs van de producten is vaak hoog, maar door er meer waarde aan toe te voegen probeer ik dat te compenseren. De kosten worden nooit meer laag, dus we moeten proberen onze producten beter te produceren om zo een betere prijs te kunnen vragen."

Volgens Van Lipzig mogen boeren ook vooral trots zijn. "Mogen we ook focussen op de dingen die we wel goed doen? We maken geweldige producten en zorgen voor het voedsel. Daar mogen we zeker trots op zijn."