Letterzetter laat Venray voorlopig links liggen

VENRAY | De letterzetter, een kever die de fijnspar gebruikt als leefomgeving en daardoor de boom te gronde kan richten, laat Venray vooralsnog links liggen. Dat is de indruk van Marion de Bresser, beheerder van bossen en bomen in de gemeente Venray.

Door Henk Baltussen

Het ijverige, minuscule kevertje van amper drie millimeter kan met vereende krachten een slagveld aanrichten onder fijnsparren. Zoals in Duitsland en ook Belgiƫ, waar al vele duizenden hectaren fijnsparbossen zijn gerooid. Om op die manier de opmars van de letterzetter te kunnen stuiten. "Zover komt het hier niet", stelt De Bresser. "Op de eerste plaats hebben we hier amper fijnsparren. Die er nog zijn, zouden aangetast kunnen zijn, maar dat is niet zeker. Veel van die sparren zijn al eerder doodgegaan door de droge zomers van de laatste twee jaren. Het kan dat de letterzetter daarin zit. Die zoekt zwakke bomen uit om te kunnen overleven. De gemeente Venray heeft zo'n twee hectare fijnsparren, denk ik."

In vergelijking met Noord-Limburg staan in het zuidelijk deel van de provincie veel meer fijnsparren. En dan vooral in het Vijlenerbos, waar de grootste populatie staat. Daar heeft de letterzetter, die op letters gelijkende gangetjes graaft in de bast, hard toegeslagen en zijn vele tientallen hectaren rijp voor de kap.
De Bresser: "Het zou in Venray om wat bomen kunnen gaan, maar dat mag geen naam hebben. In 2000 hebben we in onze bossen al eens de letterzetter gehad. Toen is een oppervlakte van acht tot tien hectare fijnsparren gekapt. Ik heb alle vertrouwen dat het goedkomt."