Vervolg voorpagina

'Dat kan echt niet'

Castenray | Ook Peter Cornelissen die onder de rook van De Peppelhof een varkensbedrijf heeft, toont zich verontwaardigd over de ontwikkelingen. "Ik ben jaren terug uit de gemeente Horst naar hier gekomen, omdat ik te dicht bij het dorp zat. Nu lijkt het erop dat ik met 150 meter afstand nog dichter bij een dorp kom te zitten. Dat kan echt niet."

De heer Aarts, aan andere buurtbewoner, is geschrokken van de coulance waarmee de gemeente Venray met Peppelhof-eigenaar Stichting Phien omgaat. "Een voedselbos op het landgoed zal geen last veroorzaken. Dat er woningen bij komen is een ander verhaal. De boerderij die er altijd heeft gestaan is prima, meer niet." Peter Slijpen, directeur van Stichting Phien, ontwikkelt in Melderslo en Grubbenvorst dezelfde projecten. Hij huldigt de filosofie dat een familie recht heeft op één hectare grond. Daarop komt een duurzame woning te staan. 90 procent van de oppervlakte is voedselbos. Een zelfvoorzienend leven opbouwen is het uiteindelijke doel.

Slijpen: "Het biedt onder meer oplossingen tegen de stikstof- en CO2-problematiek. We maken geen gebruik van machines en ook niet van kunstmest. We willen graag samenwerken met de buurt. Ook met de varkensboer en de zorgboerderij van verderop. Iedereen in deze buurt moet hier met plezier kunnen wonen." Dat wordt volgens Cornelissen moeilijk: "Onze doelen staan haaks op elkaar. Jullie willen achteruit, wij vooruit. Hoe kun je toch zoiets op die plek beginnen?" Het college wil van de gemeenteraad weten of De Peppelhof mag doorgaan met de ontwikkelingen. Dinsdag 26 november spreekt de raadscommissie Leven erover.