Afbeelding
Foto: Persfoto

Brunch voor mantelzorgers

Venray | Rotary Venray heeft op 9 november de traditionele mantelzorgbrunch in samenwerking met Synthese gehouden. Dit jaar hadden 156 mantelzorgers zich aangemeld, het maximale aantal eters dat in de zaal van Anno '54 past; helaas staan er nog tien mantelzorgers op de wachtlijst. De gasten genoten van een luxueuze brunch gemaakt door leden van de Rotary en zong Liederentafel Venray verschillende volksliederen.

Nederland vergrijst. Dat betekent dat er steeds meer ouderen bijkomen die zorg nodig gaan hebben. Het aantal mantelzorgers gaat de komende jaren niet stijgen, terwijl het aantal ouderen dat hier een beroep op wil doen fors gaat toeneemt. De druk op de mantelzorgers wordt in de toekomst groter. Dit blijkt ook uit de toekomstverkenning Mantelzorg aan ouderen in 2040 van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Als je voor een ander zorgt is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet altijd makkelijk, maar het is geen schande om als mantelzorger anderen om hulp te vragen. Het is zelfs belangrijk dat je als mantelzorger de balans houdt tussen zorgen voor de ander en tijd voor jezelf maken. De gastspreker Bert Hamers, die de zorg voor zijn vrouw in rolstoel heeft, benadrukt in zijn persoonlijke verhaal ook het belang van ontspanning. Zijn vrouw Leonie logeert elke maand een aantal dagen bij logeerhuis Kapstok in Venray. Een hele fijne plek waar in huiskamersfeer plaats is voor persoonlijke aandacht.